Puszyste drożdżowe bułeczki ze słodkim cynamonowo-cukrowym nadzieniem... Zapraszam...Częstujcie się...:-)
Składniki:Ciasto:- 500 g mąki pszennej
- 190 ml mleka
- 2 jajka
- 15 g świeżych drożdży
- 70 g cukru
- 80 g roztopionego masła
- szczypta soli
Nadzienie:
- 100 g cukru
- 2 łyżki cynamonu
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 40 g roztopionego masła
Lukier:
- około 5-6 łyżek cukru pudru
- 2-3 łyżki gorącej wody
Mleko lekko podgrzać, wkruszyć do niego drożdże, wsypać po łyżce cukru i mąki-wymieszać i odstawić na około 15 minut (drożdże powinny się "spienić").
Do przesianej mąki dodać zaczyn drożdżowy i pozostałe składniki-wymieszać i wyrobić gładkie ciasto (wyrabiać około 10 minut). Przykryć ściereczką i odstawić na około 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i rozwałkować na prostokąt.
Posmarować go roztopionym masłem i posypać mieszanką: cukru, cukru waniliowego i cynamonu. Zwinąć jak roladę, pokroić w około 3 cm plastry. Ułożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, przykryć ściereczką i zostawić na 40 minut, do ponownego wyrośnięcia.
Piec przez 25 minut w temp. 180 stopni C.
Polukrować (cukier puder roztarty z gorącą wodą na gładką masę).
Smacznego!
Przepis na bułeczki pochodzi ze strony Kotlet.tv