Bardzo delikatny i puszysty, przypomina połączenie babki i sernika. Rozpływa się w ustach i jest przepyszny. Przepis pochodzi z tej strony: https://www.youtube.com/watch?v=yPe67tnxNjo
Możecie tam również podejrzeć jak robić sernik krok po kroku.
Składniki (na tortownice o średnicy 22cm):- 250 kremowego serka (użyłam Piątnicy)
- 1/2 szklanki mleka
- 5 dużych jajek o temperaturze pokojowej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia wymieszana z 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 szklanki cukru + 1/4 szklanki cukru
- 1/4 kostki masła o temperaturze pokojowej
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/4 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
Przed przystąpieniem do pieczenia sernika przygotuj foremkę. Ponieważ sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej tortownicę trzeba szczelnie zabezpieczyć folią aluminiową. Dodatkowo środek tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, papier powinien wystawać o około 2 cm ponad formę.
Rozgrzej piekarnik do 160C. Umieść kratkę na najniższym poziomie piekarnika. Do duże brytfanki wlej wodę ( do połowy wysokości). Umieść brytfankę w piekarniku.
Oddziel białka od żółtek. Białka umieść w dużej misce. Zacznij ubijać białka. Po około minucie dodaj do białek wymieszaną sodę z proszkiem do pieczenia. Mieszanina ta ustabilizuje białka. Kiedy białka zaczną robić się sztywne dodaj 1/4 szklanki cukru. Kontynuuj ubijanie aż białka będą sztywne.
W drugiej misce umieść serek, mleko i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj masło, pozostałą 1/4 szklanki cukru, sok z cytryny i wymieszaj. Dodaj mąkę i skrobię ziemniaczaną oraz 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Miksuj przez około 1 minutę. Na koniec dodaj żółtka i całość mieszaj przez około 1 minutę.
Przecedź masę przez sitko do wysokiej miski. Powoli, delikatnie, małymi porcjami wmieszaj do cista ubite białka.
Przelej ciasto do tortownicy. Uderz tortownicą kilka razy o blat by ciasto ułożyło się równomiernie.
Umieść sernik w brytfance z wodą. Piecz sernik przez około 1h. Po Godzinie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw sernik do wystudzenia przez 1h.
Wyjmij sernik z piekarnika. Wyjmij sernik z formy i przełóż na talerz. Pozostaw sernik na noc w lodówce. Serwuj z konfiturą wiśniową. Smacznego popołudnia!