Danie bardzo proste w przygotowaniu. Wystarczy wszystkie składniki pokroić w paski. wymieszać z przyprawami i wrzucić ma blaszce do piekarnika. Na jego przygotowanie potrzebujesz około 35 minut. Idealne gdy szybki i smaczny obiad w tygodniu lub na imprezę.
Składniki (na 4 porcje):- 6 podudzi z kurczaka (bez skóry i kości)
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 papryka zielona
- 1 duża czerwona cebula
- 1 łyżka czosnku granulowanego
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 2 łyżeczki ostrej papryki
- 2 łyżeczki kuminu
- 1 łyżka suszonej kolendry
- 3 ząbki czosnku
- sok z 1/2 limonki
- 2 łyżki oleju
- sól pieprz
- 4 placki tortilla
Na sos czosnkowo-limonkowo-kolendrowy:
- 3 łyżki gęstego jogurtu greckiego lub naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- sok z 1/2 limonki
- 3 ząbki czosnku
- kilka listków kolendry, drobno posiekanych.
- sól i pieprz
Mięso kurczaka pokrój w cienkie paski. Papryki umyj, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w cienkie paski. Cebulę pokrój w cienkie piórka.
Kurczaka i warzywa umieść w dużej misce. Posyp przyprawami: czosnkiem, papryką słodką i ostrą, kuminem i kolendrą. Dopraw solą i pieprzem według uznania. Całość skrop sokiem z limonki i olejem. Dokładnie wymieszaj. Tak żeby przyprawy i olej dokładnie pokryły warzywa i mięso.
Rozgrzej piekarnik do 220C. Blaszkę do pieczenie wyłóż papierem. Rozłóż równomiernie na blaszce kurczaka z warzywami. Rozgnieć 3 ząbki czosnku i wrzuć na blaszkę.
Piecz przez 20 minut. Następnie wyłącz piekarnik. Tortille zawiń w folię aluminiową i wstaw do wyłączonego piekarnika na 5 minut. Po tym czasie wyjmij tortille i kurczaka.
W międzyczasie przygotuj sos. Umieść w niedużej miseczce jogurt, majonez, sok z limonki i drobno posiekany czosnek (lub przeciśnięty przez praskę). Całość wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Na podgrzanych tortillach umieść kolejno: kurczaka z warzywami i sos. Zwiń tortille. Smacznego!