Wróciły mrozy...a już miałam nadzieję,że będzie cieplej. Już wyglądałam wiosny,,a tu taki psikus. W takim wypadku trzeba porządnie się rozgrzać, prawda?
Składniki:
- 1 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach
- ok. 1 kg wędzonego boczku
- 3 papryki czerwone
- 1 cebula
- ok. 250 g sera żółtego
- 2-3 ząbki czosnku
- przyprawa do ziemniaków
- sól i piepz
Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w plasterki. Odstaw na bok.
Boczek wraz z cebulą pokrój w kostkę, przełóż na patelnie. Smaż/
Pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
Papryk pokrój w paseczki lub w kostkę i podsmaż na patelni.
W naczyniu żaroodpornym układaj boczek, ziemniaki(posyp przyprawą do ziemniaków) i paprykę(posyp solą i pieprzem). Tak do momentu aż wszystkie składniki nam się skończą.
Naczynie przykryj pokrywką i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 C. Piecz przez ok. 15 minut. Następnie zdejmij pokrywką, a zapiekankę posyp serem, startym na tarce o grubych oczkach. Zapiekankę wstaw ponownie do piekarnika i zapiekaj przez następne 15-20 minut.