Na rynku pojawiły się już pierwsze,polskie jabłka,a jak są jabłka,to musi być szarlotka.
Wiecie,,,straszny ze mnie łasuch...:D
Składniki:
- 2 budynie waniliowe
- 3 szklanki mąki
- 3 szklanki mleka
- 1 kg jabłek
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 1 margaryna
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki śmietany
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Z mąki,margaryny,żółtek,jajka,cukru,śmietany i proszku do pieczenia zagnieć ciasto.Ciasto podziel na dwie części. Jedną zawiń w folię spożywczą i przełóż do lodówki,drugą część rozwałkuj i przełóż do blaszki do pieczenia.Ugotuj budynie i odstaw na bok.Jabłka obierz i pokrój w kostkę.Przełóż na ciasto. Jabłka przykryj budyniem. Na wierzch zetrzyj schłodzone ciasto.Piecz w 200 C przez ok 45 minut