Składniki:
Ciasto:
- 4 jajka
- 140 g gorzkiej czekolady
- 180 g margaryny
- 100 g miodu
- 40 g cukru trzcinowego
- 2 opakowania cukru wanilinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 125 g mąki tortowej
- 15 g przyprawy do piernika
Wierzch:
- 1 żółtko
- 15 g kakao
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 cukier wanilinowy
- 150 g margaryny
- 75 g cukru
Masa serowa:
- 1 kg zmielonego twarogu
- 150 g cukru
- 50 g margaryny
- 4 jajka
- 200 ml kremówki
- 1 budyń waniliowy (proszek)
- 2 cukry wanilinowe
Na początku przygotuj wierzch sernika.
Margarynę wraz z cukrami,mąką,przyprawą do piernika i kakao posiekaj na stolnicy. Dodaj żółtko i zagnieć ciasto. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i wstaw do zamrażalnika na ok. 1 godzinę.
Spód.
W rondelku rozpuść margarynę wraz z czekoladą i miodem. Na koniec dodaj przyprawę do piernika i wymieszaj. Odstaw aby przestygło.
Jajka ubij wraz z cukrami, po czym dodaj przesiane mąki i proszek do pieczenia. Następnie dodaj rozpuszczoną margarynę, wymieszaj. Ciasto wyłóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 C. przez ok. 20 minut. Odstaw aby przestygło. Z ostudzonego ciasta skrój wierzch i pokrusz do miseczki.
Masa serowa.
Ser przełóż do miski. Dodaj cukier, miękką margarynę, cukier wanilinowy i budyń. Mieszamy.
Dodaj śmietankę i wymieszaj. Powoli dodawaj po jednym jajku. Gotową masę wyłóż na podpieczony spód.
Ciasto na wierzch wyjmij z zamrażalki i zetrzyj na tarce.Wymieszaj z pokruszonym ciastem. Tak przygotowanym wierzchem posyp masę serową.
Sernik piecz w piekarniku nagrzanym do 180 C. przez ok. 50 minut.