Składniki:
Spód:
- 250 g margaryny
- 1 1/2 szklanki cukru
- 6 łyżek wody
- aromat waniliowy
- 3 łyżki kakao
- 1 1/2 szklanki mąki
- 4 jajka
- 1 szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 6 jajek
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 1/2 szklanki cukru
- 250 g margaryny
- 1 kg twarogu z wiaderka
Spód.
Margarynę pokrój na kawałki i przełóż do rondelka. Dodaj cukier,wodę,kakao i kilka kropel aromatu waniliowego.Zagotuj po czym ostudź.
Do miski wsyp przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodaj żółtka ,ostudzoną margarynę i dokładnie wymieszaj.
Białka ubij z solą na sztywną pianę,delikatnie połącz z masą kakaową.
Ciasto przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez ok. 15 minut w 180 C.
Masa serowa.
Miękko margarynę utrzyj z cukrem. Nie przerywając dodawaj po jednym żółtku. Dodawaj po 1 łyżce sera,mąkę a pod koniec dodaj pianę z białek i wymieszaj.
Masę wyłóż na wcześniej podpieczony spód.