'..Pójdziemy na jagódki ,wysmarujemy bródki
do kosza połowę a resztę na głowę
trochę sobie zjemy ,się wysmarujemy
zatańczymy, nowy taniec jagodowy..'
Tak mniej więcej wyglądał mój ostatni pobyt w lesie. Miały być jagody na weki i wypieki..ale większość trafiła prosto do brzuszka ;)
Ale..no bo jak inaczej jak takie dobre? hahh..To nic,następnym razem...może się uda..
Jagódki zakupiłam od jednej z pań na targu..też dobre :p
A oto co wyczarowałam..
Pyszny...kremowy..pełen jagód sernik. Nie wiem czy już kiedyś o tym wspomniałam,ale ...UWIELBIAM serniki !
Składniki:
- 1 kg twarogu sernikowego
- 4 jajka
- 250 g cukru
- 300 g jagód
- 2 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 1/2 opakowania cukru wanilinowego
- 1 duża śmietana 18 %
- 2 1/2 łyżki cukru pudru
- 250 g kakaowych herbatników
- 100 g masła
Herbatniki pokrusz . Masło rozpuść w rondelku,dodaj do herbatników i dokładnie wymieszaj. Dno i boki tortownicy starannie wyłóż herbatnikami. Tak przygotowany spód ciasta przełóż do lodówki na ok 30 minut.Ser przełóż do sporej miski. Miksując dodawaj cukier, 1 opakowanie cukru wanilinowego,sok z cytryny,mąkę i jagody.Cały czas miksując dodawaj po jednym jajku aż składniki się połączą. Gotową masę serową przełóż wylej na wcześniej przygotowany spód. Piecz w 180 C przez 1 godzinę.
Śmietanę ubij dodając cukier puder i resztę cukru wanilinowego. Tak przygotowaną śmietankę wylej na wierzch sernika i piecz przez następne 10-15 minut.