Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 1/2 szklanki wody gazowanej
- 1 1/2 szklanki mleka
- 3 jajka
- 1 łyżka oleju
- 1 szczypta soli
Mąkę przesyp do miski. Dodaj wodę,mleko,jajka oraz sól. Wymieszaj. Na koniec dodaj olej ,jeszcze raz wymieszaj i odstaw na ok. 30 minut. Po tym czasie usmaż naleśniki.
Farsz:
- 1 cebula
- 1 cukinia
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 kg mięsa mielonego
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- sól i pieprz
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- ok. 200 g sera żółtego
Cebulę oraz czosnek obierz i drobno posiekaj. Następnie podsmaż na patelni. Dodaj mięso mielone. Usmaż mięso od czasu do czasu mieszając.
Do mięsa dodaj bulion i pokrojoną w kostkę cukinię. Dopraw ziołami prowansalskimi,solą oraz pieprzem. Farsz duś pod przykryciem aż odparuje woda.
Na wcześniej przygotowane naleśniki układaj farsz i zwiń. Naleśniki wyłóż do naczynia żaroodpornego i posyp serem startym na tarce o grubych oczkach.
Piecz w 180 C. przez 10-15 minut.