Jeśli śledzicie mojego FB, to na pewno wiecie,że jakiś czas temu zrobiłam małe zakupy do mojej kuchni.
Kupiłam m.in. tortownicę z przykrywką. Tortownicę zamówiłam w sklepie internetowym
EMAKO.
To już drugie ciasto upieczone w tej tortownicy i sprawdziła się naprawdę dobrze. Jest wykonana z dobrego materiału, nic się nie wygina, nie krzywi. Dodatkowym atutem jest przykrywka. Mam pewność ,że ciasto zostawione w lodówce nie przejdzie innymi zapaszkami, dzięki pokrywce ciasto nie wyschnie tak szybko a i łatwo nasz wypiek możemy np. zabrać z punktu a do punktu b. Cena również przyzwoita. Same plusy. Polecam.
Składniki:
- 120 g miodu
- 2 jajka
- 100 ml mleka
- 120 g masła, rozpuszczonego
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 120 g cukru
- 225 g mąki pszennej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
Masło utrzyj z cukrem, następnie dodaj miód i dokładnie wymieszaj. Dodaj jajka i wanilię.
Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiej przez sito i dodaj do ciasta. Wymieszaj.
Na koniec dodaj sól, cynamon, gałkę muszkatołową, oraz mleko.
Ciasto przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180 C. przez ok. 35 minut.
Gotowe ciasto ostudź i np. posyp cukrem pudrem.