Każdemu dobrze znane mielone. Lecz by nie popaść w nudną rutynę,,,zobaczcie sami.
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa,najlepiej drobiowego
- 1 cebulka starta na tarce o grubych oczkach
- 1 jajko
- 1-2 ogórki kiszone starte na tarce o grubych oczkach
- kajzerka namoczona w mleku lub bułka tarta
- sól,pieprz
- olej do smażenia
- bułka tarta do obtoczenia
Ogórek i cebulę przełóż do mięsa.Dodaj namoczoną bułkę,jajko,przypraw solą i pieprzem. Wyrób masę na kotlety. Z gotowej masy formuj kotleciki i obtocz w bułce tartej.
Na patelni rozgrzej olej i smaż kotleciki z obu stron.
Gy kotlety będą już rumiane przełóż je do niewielkiego garnka,polej odrobiną wody i przykryj pokrywką. Duś je przez ok 5 do 8 minut.
Do kotletów zamiast ogórka możesz dodać pieczarki.