Przy takich kluseczkach myślami wracam do czasu kiedy taki leniwce robiła moja mama i babcia. Wiadomo,jak każde dziecko szalałam za wszelkiej maści kluchami. Tak jest do tej pory.
Teraz również i mój maluch się nimi zajada,często prosi o dokładkę. :)
Składniki:
- 500 g twarogu
- 250 g mąki
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 40 g masła
- szczypta soli
- cukier do posypania
Twaróg zmiel. Dodaj jajko,żółtko,sól i mąkę.
Zagnieć ciasto i podziel je na porcje. Stolnicę oprósz mąką. Z ciasta formuj wałeczki i krój na mniejsze kawałki (tak jak kopytka).
Gotowe kluseczki gotuj we wrzącej,osolonej wodzie, 3 minuty od wypłynięcia na wierzch wyjmij je łyżką cedzakową.
Masło rozpuść w rondelku,polej nim kluseczki i posyp cukrem.