Składniki:
- 700 g truskawek
- 700 g cukru żelującego
- 3 łyżeczki soku z cytryny
Truskawki umyj i usuń szypułki.
Teraz jeśli wolisz truskawki przełóż do rondla lub jeśli wolisz kiedy w dżem jest gładki truskawki pokrój na mniejsze kawałki.
Rondel postaw na średnim ogniu. Smaż przez ok. 10 minut,co jakiś czas mieszając.
Następnie do truskawek dodaj cukier oraz sok z cytryny. Wymieszaj.
Smaż przez kolejne 10 -15 minut.
Gotowy dżem przełóż do czystych słoiczków i pasteryzuj .
![](https://3.bp.blogspot.com/-dAUMJ3uW5rc/WVOi1JZIe7I/AAAAAAAAEsA/9VyfXNtwpQ8qfkrh51mNG7DgJxwO_kcQACLcBGAs/s400/DSCN7327.JPG)
\