Składniki:
- 1/2 kg kiszonej kapusty
- 6-8 średnich ziemniaków
- cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 3/4 szklanki białego wina
- 200 g wędzonego boczku
- 500 g kiełbasy śląskiej
- kwaśne jabłko
- 1 łyżeczka kminku
- sól i pieprz
- musztarda
- kilka nasion jałowca
- 1/2 szklanki ciepłej wody
Kapustę odciśnij z soku i posiekaj. Ziemniaki obierz i ugotuj w całości w lekko osolonej wodzie.
Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni, Następnie dodaj kiełbasę pokrojoną w plasterki lub w półplasterki i smaż jeszcze przez chwilę. Po czym dodaj cebulę pokrojoną w piórka, posiekany czosnek,kminek,jałowiec,sól i pieprz . Smaż przez kilka minut cały czas mieszając.
Do zawartości patelni dodaj jabłka (ze skórką) pokrojone w większą kostkę. Duś przez ok. 3 minuty. Następnie dodaj kapustę, wino,musztardę i wodę. Wymieszaj. Przykryj pokrywką i duś przez ok. 10 minut. Na koniec dodaj ziemniaki. Delikatnie wymieszaj i podawaj.