Mamy piątek. Jeszcze dobrze weekend się nie skończył a zaczyna się od nowa. Ale komu,to przeszkadza? Na pewno nie mi !
Składniki:
- 140 g mąki pszennej
- 140 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 170 g cukru
- 225 marchewki startej na tarce o średnich oczkach
- 170 g rodzynek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- 200 ml oleju rzepakowego
- 200 ml wody
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki octu
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Dodatkowo :
- 170 g cukru pudru
- 120 g miękkiej margaryny
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- ziarna słonecznika do posypania
W misce połącz ze sobą wszystkie suche składniki. Dodaj marchewkę,rodzynki i pozostałe składniki. Dokładnie wymieszaj. Ciasto przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w 190 C. przez 45 minut, a następnie zmniejsz temperaturę piekarnika na 160 C. i piecze przez następne 30 minut.
Margarynę utrzyj z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Taką masę wyłóż na wierzch ostudzonego ciasta. Posyp ziarnami słonecznika.