Składniki:
- 1 1/4 szklanka ciepłej wody
- 1/4 szklanki miodu
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- 1 łyżka suchych drożdży
- 4 szklanki mąki pszennej
- 1 1/2 łyżeczki soli
- 50 g masła
Do miseczki wlej wodę i mleko. Dodaj miód,drożdże i wymieszaj. Odstaw by drożdże zaczęły pracować.
Do większej miski wsyp mąkę i sól,wymieszaj. Dodaj masło i posiekaj. Do mąki dodaj rozczyn u wyrób ciasto.
Gotowe ciasto przełóż do miski wysmarowanej oliwą z oliwek i przykryj folią spożywczą. Ciasto odstaw na ok. 2-3 godziny aby podwoiło swoją objętość.
Dwie keksówki wysmaruj oliwą z oliwek.
Do wysmarowanych blaszek przełóż ciasto,przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut.
W między czasie nastaw piekarnik na 200 C.
Chlebki wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 40 minut.