Składniki:
Barszcz:
- 2 kg buraków
- 200 g marchewki
- 1/2 kg jabłek
- 4 ząbki czosnku
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- 100 g suszonych śliwek
- 4 l wody
- 10 g majeranku
- 2 ziarna pieprzu
- 50 ml octu balsamicznego
- sól
- pieprz biały
Do wody wrzuć liście laurowe,pieprz czarny,ziele angielskie. Dodaj śliwki,obrane i pokrojone na mniejsze kawałki jabłka,pokrojoną marchewkę,obrane i pokrojone buraki oraz ząbki czosnku.
Dopraw majerankiem i dolej ocet balsamiczny.
Całość zagotuj. Gotuj ok. 2 minut od momentu zagotowania.
Zdejmij z ognia,przykryj czystą,lnianą ściereczką i odstaw w chłodne miejsce na całą noc.
Uszka:
- 500 g mąki
- 120 g suszonych grzybów
- 2 cebule
- 1-2 łyżeczki soli
- 150 ml ciepłej wody
- olej rzepakowy
Grzyby namocz w letniej wodzie przez ok. 20 minut,po czym gotuj je w tej samej wodzie przez 30 minut.
Grzyby drobno pokrój lub zmiel przez maszynkę. Przełóż do miski.
Cebulę drobno posiekaj i zeszklij ją na patelni,dodaj odrobinę majeranku,białego pieprzu i soli.
Dodaj odrobinę oleju rzepakowego. Do cebuli dodaj grzyby i podduś przez chwilę. Ostudź.
Do miski wsyp mąkę,dodaj sól i wodę. Zacznij wyrabiać ciasto,dodaj odrobinę oleju i wyrób ciasto. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw na ok. 15 minut.
Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrób i podziel na 3 części.
Rozwałkuj je na stolnicy posypanej mąką. Z ciasta wycinaj kwadraty i na każdym połóż odrobinę farszu,ok. 1 łyżeczkę.
Sklej uszka. Gotowe odstaw na 10 minut.
Uszka gotuj w osolonym wrzątku i wyjmij je łyżką cedzakową po ok. 3 minutach od momentu wypłynięcia na wierzch.
Barszcz odcedź i zagotuj. Dopraw solą,białym pieprzem i octem balsamicznym.
Podawaj z uszkami.
*- przepis pochodzi z książki Pascal kontra Okrasa