Kotlet schabowy panierowany albo z ziołowym farszem, schabowy z wkładką, bitki ze schabu a może roladki (klik)?
Wiele jest możliwości na przygotowanie tego mięsa.
Jednakże dzisiaj ładny kawałek schabu postanowiłam przyrządzić nadziewając suszonymi owocami.
Morele, żurawinę i śliwki (mogą być też figi) przed nadziewaniem moczyłam w białym winie. Potem tylko piekarnik i voilà.
Składniki:
- 1,5 kg schabu
- ząbek czosnku
- 1 łyżka tymianku
- 1 łyżka majeranku
- sól, pieprz
- ok. 200 g suszonych owoców (morele, żurawina, śliwki, figi)
- 3/4 szklanki białego wina
- olej do smażenia
Owoce namocz w winie.
Schab umyj, osusz. Tłuszcz natnij w kratkę, posyp solą i pieprzem.
Przez środek mięsa zrób rowek. Najpierw nożem, a potem powiększ trzonkiem drewnianej łyżki.
W rowek wciskaj na zmianę namoczone owoce. Użyj ok. połowy z podanej powyżej ilości.
Następnie obsmaż go z wszystkich stron na mocno rozgrzanej patelni.
Obsyp ziołami i rozetrzyj na powierzchni mięsa rozgnieciony ząbek czosnku.
Przełóż do brytfanki, podlej lekko winem.
Duś pod przykryciem w 220 °C ok. 30 minut.
Podlej winem, zmniejsz temperaturę do 180 °C, piecz do miękkości przez kolejne 30 – 40 minut.
Dorzuć resztę owoców, odkryj i przypiecz jeszcze z wierzchu.
Smacznego.