W czasie wakacyjnym (a zwłaszcza, że pogoda na razie nie dopisuje) mamy więcej czasu na różnorodność w kuchni. Śniadanie niecodziennie musi się składać z szybkich płatków z mlekiem. Proponuję słodkie babeczki ! Jednak niech nie zwiedzie Cię nazwa 'babeczki'. Nie zawierają ani grama mleka czy masła czy innych tłuszczów zwierzęcych (ogólnie są niskie w tłuszcz) dlatego możesz zjeść takich z dżemem ile chcesz. Są za to wypełnione węglowodanami (nie bój się węglowodanów to nie one sprawiają, że tyjesz !), które dadzą Ci energię na cały dzień. Jednak jeśli nadal nie możesz rozstać się płatkami śniadaniowymi, babeczki możesz zjeść na deser, zabrać jako drugie śniadanie. Czy już wystarczająco zachęciłam ?
SKŁADNIKI:
- 3/4 szklanki mąki migdałowej
- 3/4 szklanki mąki bezglutenowej (ja użyłam domowej mieszanki mąk: kukurydzianej, ziemniaczanej i sojowej)
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/5 łyżeczki gumy ksantanowej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 szklanki sosu jabłkowego*
- 1/3 szklanki syropu klonowego/z agawy
- sok z połowy cytryny
- 1/6 szklanki roztopionego oleju kokosowego lub margaryny
- 1/3 szklanki gorącej wody
PRZYGOTOWANIE:
- W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki.
- W drugiej, mniejszej misce wymieszaj mokre składniki.
- Wlej mokre składniki do suchych.
- Rozgrzej piekarnik do 165 stopni.
- Do foremek na muffiny nałóż około 2 łyżeczki ciasta (miej na uwadze, że ciasto urośnie).
- Piecz babeczki 15-20 minut.
*SOS JABŁKOWY: Jabłka pokrój w kostkę i duś w garnku aż będą bardzo miękkie. Wystudzoną papkę zmiksuj z syropem klonowym, sokiem z cytryny i cynamonem (dodaj składniki wg preferencji).
Smacznego !