Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
Anna Jurksztowicz I'jem
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
119
Kategorie
12
Bissara, czyli bób po egipsku
Składniki:3/4 szklanki ugotowanego bobu2 pomidory bez skórki2 cebule drobno pokrojone, 1 ząbek pokrojonego czosnkusól, pieprz, wędzona paprykaoliwa1 łyżeczka harissy4 jajkaPrzygotowanie:Cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie (najlepsza do przygotowania t...
Anna Jurksztowicz I'jem
Dania główne
,
Vegetarian
,
Przekąski na ciepło
Fermentacja: kiszony czosnek
Wszyscy oszaleli na punkccie fermentacji. Ja też :)Składniki:czosnekpół litra przegotowanej wody4 łyżeczki soli niejodowanejliść laurowy, 2 ziela angielskie, 5 ziarenek pieprzu, pół łyżeczki gorczycy, kawałek chrzanku, koper, liść dębu.Przygotowa...
Anna Jurksztowicz I'jem
Vegetarian
,
Przekąski na zimno
,
Pescadarian
Pieczone śliwki z kruszonką
Składniki:1/2 kg wydrylowanych śliwek węgierek2 łyżki cukrugarść rodzynekszczypta kardamonu1/4 kostki zimnego masła100 gram cukru100 gram mąkiPrzygotowanie:Formę żaroodporną wysmarować masłem. Położyć śliwki i zasypać cukrem. Na wierzch posypać rodzynk...
Anna Jurksztowicz I'jem
Dietetyczne
,
Lekkie desery
Suszone grzyby
Suszycie grzyby? Jakie grzyby suszycie? Piszcie w komentarzach
Anna Jurksztowicz I'jem
Ciapkapusta - wspaniałe danie kuchni śląskiej
Składniki:1 kg ziemniaków1/2 kg kapusty kiszonej1 cebulamasłokminek, sól, pieprzopcjonalnie: wędzonka np. boczekPrzygotowanie:Ziemniaki ugotujcie w osolonej wodzie.Wędzonkę pokrójcie i podsmażcie z pokrojoną cebulą. Dodajcie kapustę i duście aż zmiękni...
Anna Jurksztowicz I'jem
Dania główne
Ratafia - nalewka dla cierpliwych
Ratafia to nalewka z różnych rodzajów owoców sezonowych. Zwykle nastawiam kilka :)Składniki:owoce sezonowe (umyte, wyszypułkowane)skorupy po orzechach włoskich (opcjonalnie, nastawiłam tylko w jednym słoju)cukier (3/4 kg na kg owoców)alkohol (ja używam...
Anna Jurksztowicz I'jem
Dietetyczne
Targi Książki kulinarnej
Informacja dla tych którzy jeszcze nie byli na pierwszym spotkaniu. To będzie nasze drugie spotkanie w Warszawie :);-)Zapraszam więc :)Serdecznie zapraszamy na spotkanie zAnna JurksztowicznaTargi Książki Kulinarnej, które odbędą...
Anna Jurksztowicz I'jem
Smażony bób z serem halloumi
Składniki:szklanka ugotowanego bobu w łupinkach100 g sera halloumipół cebuli czerwonejpół zielonej paprykipomidorszczypiorkolendraoreganosólpieprzoliwasok z połowy cytrynyPrzygotowanie:Na patelni rozgrzejcie oliwę i smażcie bób oraz plastry halloumi. P...
Anna Jurksztowicz I'jem
Vegetarian
,
Przekąski na ciepło
,
Przekąski na zimno
Zielona sałatka z bobu
Składniki:szklanka ugotowanego bobu w łupinachpół pęczka pokrojonego koperkupęczek pokrojonego szczypiorusólpieprz3 łyżki oliwyłyżka soku z cytryny lub octu winnegopół ząbka czosnkuPrzygotowanie:Oliwę i sok z cytryny wymieszajcie, by uzyskać dressing. ...
Anna Jurksztowicz I'jem
Nasturcje - jadalne kwiaty
Piękne i smaczne. Kwiaty i listki nasturcji często goszczą na moim stole.To chyba najpopularniejsze w Polsce kwiaty jadalne.Zawierają olejek gorczyczny, który nadaje im charakterystyczny wytrawny smak.Oprócz kwiatów do jedzenia nadają się młode l...
Anna Jurksztowicz I'jem
Dietetyczne
Konfitury truskawkowe bez cukry
Po co robić konfitury i dżemy z truskawek skoro w sklepach jest taki wielki wybór?Dla mnie podstawowym kryterium jest chęć posiadania konfitur bez dodatku cukru.Muszę więc je zrobić sama. Nie jest to droga przez mękę, przeciwnie, jest to ba...
Anna Jurksztowicz I'jem
Dietetyczne
Mama, truskawki i konfitury
Moja mama uwielbia czyścić owoce na konfitury. To naprawdę jej ulubione zajęcie. Dzięki temu mam pewność, że wszytko pięknie się uda i będzie pyszne, dzięki maminej radości :)
Anna Jurksztowicz I'jem
Truskawki - moje ulubione
Truskawki z cukrem i ze śmietaną to mój smak dzieciństwa. Biały cukier zamieniłam na trzcinowy. Ze śmietany tym razem zrezygnowałam - możecie zastąpić ją jogurtem. Lato pachnie kubkiem roztartych truskawek :)
Anna Jurksztowicz I'jem
Lekkie desery
Sałatka na letnie śniadanie
Dla niektórych banalna - dla mnie prosta, pyszna i idealna na lato - sałatka caprese!Składniki:Mozzarella di Bufalapomidor malinowy pachnący słońcemoliwaświeża bazyliasól, pieprzPrzygotowanie:Pomidora i mozarellę pokroić w plastry. Poukładać na przemia...
Anna Jurksztowicz I'jem
Vegetarian
,
Przekąski na zimno
Talarki z cukinii z kozim serem i bazylią
Składniki:Mała cukiniaKozi serŚwieża bazyliaSólPieprzCzosnek granulowany lub świeżyOliwaPrzygotowanie:Cukinię pokroić w talarki około 5mm. Oprószyć solą, pieprzem i nasmarować wyciśniętym czosnkiem.Blachę nasmarować oliwą. Wykładać cukinię. Posypać roz...
Anna Jurksztowicz I'jem
Przekąski na ciepło
Małże w sosie czosnkowym - pyszne
Składniki:małże w muszlachczosnek - 2 ząvkimasłopietruszkasóltymianekodrobina białego winaPrzygotowanie:Zróbcie sos: 2 łyżki wina podgrzejcie z 1/4 kostki masła. Przyprawcie czosnkiem, natką pietruszki, solą i bardzo niewielką ilością tymianku. J...
Anna Jurksztowicz I'jem
Przekąski na ciepło
←
Poprzednia
1
2
3
4
Następna
→