Przepis – marzenie. Polecam go wypróbować w sezonie grzybowym. Doskonale pasuje do makaronu, pyz drożdżowych, kopytek i mięsa. Składniki: 1 kg podgrzybków 1/2 szklanki piwa 200 ml śmietanki 30% 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterk...
Grzyby są doskonałym dodatkiem do potraw. Nie obejdzie się bez nich bigos, a na ich bazie można przygotować wspaniały sos lub zupę. Na jesień polskie lasy są pełne grzybiarzy. Niestety sezon grzybowy nie jest długi, a my chcielibyśmy cieszyć się ich sm...
Nie muszę specjalnie się gimnastykować, żeby udowodnić, że dynia to niebywale uniwersalne warzywo, którego wykorzystanie w kuchni jest nieograniczone. Sprawdza się jako główny składnik w zupach, kluskach, gulaszach i curry, jako składnik nadzień do pie...
Suszenie jest najzdrowszą metodą konserwacji grzybów, a zarazem najstarszym sposobem ich przechowywania. Suszyć możemy prawdziwki, podgrzybki, kozaki, sitarze, kurki i maślaki. Zwróćmy tylko uwagę, aby grzyby były świeże i nie przejrzałe. Jeżeli są duż...
Mam nadzieję, że to co udało mi się zebrać w koszyczku, to prawdziwki, a może i podgrzybki Nie wiem, może znajdzie się ktoś, kto mi powie jakie grzyby zebrałam? Wiem, że są jadalne, bo na grzyby jeździłam już od malutkiej dziewczynki z moją Babc...
Sezon na grzyby w pełni, wiele z nich spożywamy od razu, dusimy prawdziwki w śmietanie, smażymy w cieście kanie i marynujemy podgrzybki w słoiczki. Pozostałe okazy suszymy, żeby móc cieszyć się grzybowym smakiem przez resztę roku. Suszone grzyby dodaje...
Prawdziwki marynowane w occieUwielbiam patrzeć na marynowane grzybki. Najpiękniejsze bez wątpienia są borowiki - malutkie prawdziwki i podgrzybki wyglądają po prostu słodko. Moja siostra w zeszłym roku znalazła mnóstwo małych podgrzybków, na które po p...
Jak suszyć grzyby? Do suszenia najlepiej nadają się grzyby rurkowe o stosunkowo dużych kapeluszach najlepsze do suszenia są borowiki, prawdziwki, koźlaki oraz podgrzybki, ale możesz suszyć również inne grzyby. My suszymy grzyby na kilka sposób ...