W końcu przyszedł sezon na rabarbar! Wczoraj wybrałam się, w przerwie od nauki, do miasta w celu jego poszukiwania, które oczywiście musiało zakończyć się sukcesem. Tym samym, dziś śniadanie z jego udziałem. Kremowa jaglana z słodkim bananem oraz orzechami włoskimi pod lekko kwaśną rabarbarowo-truskawkowągalaretką. Po prostu, sama rozkosz! :)
orzechowo-bananowy krem jaglany z rabarbarowo-truskawkową galaretką
walnut-banana millet cream with rhubarb-strawberry jelly
Składniki:
4 łyżki suchej kaszy jaglanej
dwa daktyle
kilka orzechów włoskich
szklanka mleka roślinnego (tu: sojowe)
dojrzały banan
łyżka soku z cytryny
Kaszę jaglaną ugotować na mleku wraz z daktylami i orzechami. Ostudzić, a następnie zmiksować z bananem i sokiem z cytryny. Przełożyć do dowolnego naczynia. Na to nałożyć galaretkę:
3 łodygi rabarbaru
ok. 6 mrożonych truskawek (w sezonie świeże)
łyżeczka cukru kokosowego
mielona wanilia
1/2 łyżeczki agaru
Rabarbar pokroić w cienkie paseczki, przełożyć do garnuszka, dodać cukier kokosowy, wanilię oraz ok. 3 łyżki wody, dusić na średnim ogniu. Dodać mrożone truskawki. Dusić do powstania owocowego musu. Na koniec dodać agar i dokładnie wymieszać - musi się gotować chwilę. Całość przelać na wierzch kremu. Ostudzić dokładnie i wstawić na noc do lodówki lub min. 2 godz. Smacznego!
Już koniec kwietnia, czasem to przerażające jak ten czas szybko mija, a z drugiej strony - już raczej się do tego przyzwyczaiłam, że nim się obrócę, kolejna godzina/dzień/tydzień mija... Czy przygnębia mnie to? Wręcz przeciwnie. Cieszę się, bo wiem, że jeszcze wiele przede mną, tyle może się wydarzyć! Spełniać marzenia. Żyć. :) najpierw matura.
Kiedy na Facebooku zapytałam Was, czy chcecie przepis na budyń jaglany, nie spodziewałam się aż takiego odzewu. Wiele z Was poprosiło mnie o niego, więc jest. Pyszny, kremowy, a nawet wegański! Budyń jaglany w moim wykonaniu. Prosty budyń jaglany Dlacz...
Pipilotka - blog o odchudzaniu, ćwiczeniach i zdrowym trybie życia
Jeśli bywacie tu częściej, to z pewnością wiece, że mam ogromną słabość do kaszy jaglanej. W sumie to nawet za mało powiedziane. Kocham ją po prostu pod każdą postacią! Najczęściej jadam (oczywiście nie będzie to zaskoczeniem) w deserach i na śni...
Dziś mam dla Was pyszną propozycję na jesienny deser jaglany budyń z wanilią do tego duszone śliwki z pomarańczą i cynamonem. Palce lizać! :) Mój budyń ugotowałam takim prawdziwie babcinym sposobem: na mleku, z cukrem i z masłem, jeśli nie może...
Dziś mamy dla Was kolejny smakołyk z serii słodkie, ale nie tuczy. Przedstawiamy kokosowy mazurek jaglany. Ok, i skromność na bok, to jeden z najlepszych zdrowych wypieków, który w ostatnim czasie udało mi się przyrządzić. Niejednokrotnie dzieliłam się...
Wracam do Was po chwilowej przerwie. Na całe szczęście problemy z komputerem zostały rozwiązane i mogę wrócić już do regularnego pisania i dodawania przepisów. Dzięki tym paru dniom udało mi się uporządkować pewne pomysły i czekam tylko na możl...
Od dawna miałam na niego ochotę, od dawna nosiłam się z zamiarem przygotowania puddingu jaglanego, a kiedy wreszcie zaczął się sezon truskawkowych przestałam odwlekać tę chwilę. Pudding jaglany jest naprawdę bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, a na...
Dzisiaj kupiłam pierwsze w tym sezonie polskie truskawki. Są aromatyczne, pachnące i smakują tak jak powinny. Pomimo całorocznej dostępności do świeżych truskawek, te w sezonie smakują najlepiej. Jak tylko zobaczyłam takie cudne owoce, długo nie...
Gdyby nie wspaniała Daria, rozpoczęłabym ten dzień z uczuciem przygnębienia i smutku. Ale po spróbowaniu delikatnej i słodkiej kaszy z połączeniem kwaśnej galaretki rabarbarowej, przełamanej słodyczą truskawek, od razu humor mi się poprawiła, a zapał d...