Proste obiadowe danie czy też pomysł na dodatek do danej potrawy. Idealne na studencką kieszeń, a przy tym bardzo smaczne i zdrowe. Uwielbiam strączki, mogłabym dodawać je do każdego obiadu, dlatego uważam, że warto ugotować raz większą ilość by potem zawsze mieć je "pod ręką", a jak wiadomo, często ten proces gotowania szczególnie ciecierzycy czy fasoli zajmuje sporo czasu. Ostatnio, nie mając jakiegoś specjalnego pomysłu na obiad, postanowiłam upiec ziemniaki w formie kosteczek, zaś ugotowaną białą fasolkę lekko podsmażyć z czosnkiem i przyprawami. Na koniec połączyłam ją z gotowymi ziemniakami, oprószyłam płatkami drożdżowymi i dodałam pestki dyni. Przyznam, że to proste, uniwersalne danie bardzo pozytywnie zaskoczyło mnie smakiem, więc dzielę się pomysłem. Można by dodać np. sos pomidorowy i więcej warzyw, idealna potrawka gotowa!
pieczone ziemniaki z podsmażaną biała fasolką z czosnkiem podane z płatkami drożdżowymi oraz pestkami dyni
baked potatoes with fried white beans with garlic served with yeast flakes and pumpkin seeds
Składniki: - dwa duże ziemniaki
- wędzona papryka, trochę przyprawy garam masala, pieprz
- łyżka sosu sojowego
Fasola: - ok. 230g ugotowanej białej fasoli cannellini
- 1-2 ząbki czosnku
- łyżeczka oleju kokosowego
- wędzona papryka i słodka papryka
- suszona pietruszka
- mielona kolendra
- kurkuma
- pieprz
- płatki drożdżowe i pestki dyni do podania, można zrobić też sos np. z tahini
Ziemniaki wyszorować i pokroić w kostkę.Wymieszać z przyprawami i sosem sojowym. Piec w 200 stopniach Celsjusza ok. 20-30 min. W tym czasie podsmażyć posiekany czosnek na oleju kokosowym. Następnie dodać ugotowaną fasolkę (może być z puszki, ale opłukać ! ;)). Doprawić do smaku, a gdy ziemniaki się upieką wmieszać je w fasolę. Podawać z płatkami drożdżowymi, dowolnymi ziarnami/orzechami/sosem. To danie stanowi idealny dodatek np. do warzywnych kotlecików. Smacznego! To już?! Czas pożegnać listopad. Miesiąc pracowity, pełen ciekawych wydarzeń. Jednak to grudzień jest tym wyjątkowym, na który czekam niecierpliwie cały rok. Może to dlatego też ma tak wielkie znaczenie, a z drugiej strony, przecież to miesiąc, w którym obchodzimy pełne magii i ciepła święta. Już wiem i wierzę w to całym sercem, że wiele wspaniałych chwil spotka mnie w najbliższym czasie :) Przyjemnie z taką myślą zaczynać nowy miesiąc.Udanego tygodnia! Sto lat dla mojej kruszynki Zuzi! To już 9 lat <3 Najlepsza przyjaciółka, najwierniejsza... Tak bardzo tęsknie. Jeszcze trochę i się zobaczymy :) Trochę rozczochrana tutaj, jak to Zuzia, lubi 'rozwalać' kucyki, w każdym razie... cudowna :) mój skarb.