bezglutenowe, bez laktozy, bez jajek, bez zbóż, bez cukru- ciasto marchewkowe, autoimmune paleo protocol
Kolejny świąteczny przepis! :) Również dozwolony na protokole autoimmunologicznym ;)
Marchewka sprawia, że ciasto jest lekkie i można zjeść kilka kawałków bez wyrzutów sumienia i bólów brzucha, głowy, osłabienie psychicznego i fizycznego tzn. bez żadnych konsekwencji pochłaniania białego cukru, egzomorfin, lektyn glutenu -ciężkostrawnych zbóż, zagęstników, barwników, wypełniaczy, konserwantów.
Ciasto jest mokre, miękkie, aromatyczne, dobrze się kroi, jest lekkie, czuć słodycz marchewki, nie ma w nim pszennej mąki, zbóż i cukru, ale i tak uzależnia :(. Nie da się zjeść tylko jednego kawałka :(.
składniki:
-3 banany
-3 starte marchewki - starłam na grubych oczkach
-60g żelatyny rozpuszczonej w1/2 szklanki wody (lub mleka kokosowego) (najpierw zalewamy żelatynę 1/4 szklanki zimnej wody, aż napęcznieje, a potem wrzątkiem - kolejne 1/4 szklanki) dzięki, [Paweł]! :D -200g daktyli
-2 szklanki mąki kokosowej
-1/3 szklanki mąki z topinamburu (lub kasztanowej, z żołędzi, lnianej)
-szczypta soli, użyłam himalajskiej
-6 łyżek oleju kokosowego, może być masło ghee
-1 łyżeczka sody oczyszczonej
-przyprawy, użyłam:
2 łyżeczek cynamonu
2 łyżek kawy z cykorii
łyżeczki zmielonych goździków
łyżeczki sproszkowanego imbiru
przygotowanie:
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Daktyle moczymy w przegotowanej wodzie przez ok godzinę, lub gotujemy, aż zmiękną i będzie można je łatwo zmiksować. Gotowe daktyle dodajemy do obranych bananów, oleju kokosowego i startej marchewki i wszystko blendujemy. W osobnej misce mieszamy mąki i przyprawy z sodą.
Łączymy składniki mokre i suche, a następnie miksujemy.
Ciasto przekładamy do formy (ja użyłam keksówki o wymiarach 35x12cm) i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 50 minut. Po upieczeniu nie wyjmujemy z foremki, czekamy do ostygnięcia. Wstawiamy do lodówki na 15 minut. Dopiero po całkowitym schłodzeniu, najlepiej do temperatury "lodówkowej" - możemy kroić.
ciasto po upieczeniu - jako polewy użyłam kremu kokosowego zmieszanego w proporcjach 1:1 z miodem