Wiosenna sałatka z jednym z ulubionych połączeń czyli camembertu z żurawiną.
U mnie miszmasz-wykorzystałam nowalijki, jednak sałatka w wersji, kasza, ser, żurawina tak samo powinna być smaczna.
Składniki:
1/2 szklanki kaszy gryczanej białej
1/2 krążka camembert
4 rzodkiewki
garstka żurawiny
garstka rukoli
sól, pieprz
opcjonalnie:
1/2 ogórka
1/2 pomidora
sos:
łyżka oliwy
łyżka soku z cytryny
łyżeczka musztardy
Wykonanie:
kaszę należy ugotować w podwójnej objętości wody w stosunku do ilości suchej kaszy
tu w 1 szklance wody:
1. zagotować wodę
2. osolić
3. wrzucić przepłukaną wcześniej kaszę
4. gotować 12 minut od zwarzenia pod przykryciem
5. zostawić do ochłonięcia pod przykryciem na kilka minut
rzodkiewki, ser i inne warzywa pokroić w kostkę
żurawinę krótko sparzyć i przepłukać
do kaszy dodać pozostałe składniki, zalać sosem, doprawić do smaku solą i pieprzem