Trudno uwierzyć, ale przepis ten czeka na publikację na blogu od miesiąca. A nie powinien, bo pierogi z łososiem są tak pyszne, że nie podzielić się przepisem na nie to grzech :(. Łosoś idealnie pasuje do ciasta pierogowego, tego najlepszego, mięciutkiego i delikatnego.
Składniki:
ciasto pierogowe:
2 szklanki mąki
3/4 szklanki wrzątku
szczypta soli
farsz:
ok. 300 g łososia (może więcej)
100 g serka naturalnego kremowego/twarożku
sól, pieprz, czosnek granulowany
Wykonanie:
mąkę wymieszać z solą, zalać wrzątkiem szybko wymieszać i zagnieść
łososia, PODPIEC ok. 5 min w 180 stopniach, chodzi o to by był ścięty tylko z wierzchu i po bokach, w ten sposób lepiej wymiesza się z serkiem niż kompletnie surowy, a nie będzie surowy, gdyż dogotowujemy go w pierogach
oddzielić rybę od skóry, 'podziobać' i wymieszać z serkiem, doprawić solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym
ciasto rozwałkować, wykrawać krążki przy pomocy miseczki lub kubka, nałożyć farsz, zawinąć z falbanką
wrzucać na osolony wrzątek i gotować 2 minuty od wypłynięcia