Maślankowiec jest bardzo wdzięcznym ciastem - prostym, dobrym, pasuje do niego wiele dodatków..mogą to być sezonowe owoce, ale także kawałki czekolady, sera białego. Opcji jest bardzo wiele, ale pyszny jest także w najprostszej postaci, czyli z kruszonką.
Kiedy mam ochotę na tzw. babcine ciasto drożdżowe, przy którym jest o wiele więcej roboty często piekę właśnie maślankowca z kruszonką i w pewnym stopniu, a na pewno dużo szybciej, mój apetyt i ochota zostają zaspokojone.
Poniższy przepis jest swego rodzaju bazą - dodatki zależą od Was :)
Składniki:
- 1 szklanka maślanki
- 2 jajka
- 3/4 szklanki ksylitolu/cukru
- 1/3 szklanki oleju kokosowego/masła klarowanego
- 2,5 szklanki mąki bezglutenowej*
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
*ja używam głównie pół na pół mąki jaglanej i kukurydzianej - wtedy najbardziej odpowiada mi konsystencja ciasta; można użyć także mąki gryczanej, ale wtedy ciasto jest bardziej kruche,suche i ma ciemniejszy odcień (w tej wersji dobrze się komponuje z dużą ilością owoców, dzięki czemu jest bardziej wilgotne)
Kruszonka:
- 3/4 szklanki mąki
- 3/4 szklanki ksylitolu/cukru
- 1/2 kostki masła
Przygotowanie:1. Jajka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy maślankę i olej/masło.
2. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i powoli wsypujemy do ciasta powoli miksując.
3. Powstałą masę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
4. Ze składników na kruszonkę zagniatamy kruche ciasto i posypujemy wierzch ciasta.
5. Pieczemy w 180 stopniach przez około 50 minut.
Ale Pyszota!