Faworki (chrust) - chrupkie ciastka o słodkim smaku, w kształcie złożonej kokardki smażone na głębokim tłuszczu. Obok oponek, u mnie w domu, są obowiązkowym elementem karnawału. Zawsze robione tradycyjnie, ze spirytusem, czasem z dodatkiem piwa. W tym roku pierwszy raz w wersji bezglutenowej. Efekt? Opinie są sprzeczne :) Babcia twierdzi, że "ciastko bez pszennej mąki to nie ciastko, a jedynie dziwny wytwór dzisiejszych czasów"... i żebym przestała "wydziwiać" :D Różnica jest...faworki bezglutenowe są grubsze i nie mają wielu charakterystycznych, pojawiających się podczas pieczenia, pęcherzyków. Jeśli chodzi o smak...smakowały, dopóki nie wyszła na jaw informacja, że jednak są bez glutenu ;)
Składniki:
300g mixu mąki bezglutenowej
4 żółtka
10g masła
200ml kwaśnej śmietany 18%
1 łyżeczka ksylitolu/cukru
szczypta soli
1 łyżka octu jabłkowego
Przygotowanie: 1. Na stolnicy wysypujemy mąkę i mieszamy ją z ksylitolem/cukrem i solą. Dodajemy żółtka, śmietanę, masło i ocet. Zagniatamy ciasto, które powinno być elastyczne i miękkie. 2. Wyrobione ciasto należy rozwałkować na grubość około 2 mm. 3. Nożem tniemy ciasto na paski o grubości około 3-4cm. Następnie w poprzek tniemy w ten sposób, aby uzyskać kształt zbliżony do równoległoboku. Na środku robimy nacięcia a przeciągamy przez nie jeden koniec ciasta. 4. Faworki należy smażyć na głębokim, rozgrzanym tłuszczu do momentu uzyskania złotego koloru. 5. Usmażone faworki można oprószyć cukrem pudrem (warto najpierw osuszyć je z nadmiaru tłuszczu kładąc np. na ręczniku papierowym)
Nazwy są różne – u mnie w domu zawsze mówiło się faworki. Pięknie też chrust nazywają Anglicy: angel wings … Jednak beż względu na nazwę, faworki są pyszne i żeby nie były tak tuczące, z pewnością robiłabym je częściej Z racji zbliżającego si...
Dziś mam dla was przepis na faworki czyli chrust. Od wielu lat stosuję karnie przepis z Kuchni Neli i nie znalazłam jeszcze drugiego, który...
The post Faworki czyli chrust appeared first on Leniwa Niedziela.
Faworki czy jak inni mówią chrus robię raz w roku. Za każdym razem próbuję z innego przepisu. Dzisiaj padło na faworki Anieli Rubinstein z książki Kuchnia Neli. Wszystkie składniki miałam pod ręką, a przepis wydał mi się łatwy. I ...
Faworki drodowe to poczenie ksztatu klasycznych chrustw ze smakiem ciasta drodowe. Faworki s bardzo delikatne, puszyste z duymi bblami
Post Faworki drożdżowe pojawił się poraz pie...
Oto pierwszy i na pewno nie ostatni przepis na chrust, robi się go bardzo szybko, z podanych składników wychodzi około 35 ciasteczek. Jest to wersja bardziej wytrawna niż słodka.Czytaj więcej »
Moja kolejna propozycja pełnoziarnistego przepisu to orkiszowe faworki bez cukru, mleka i jaj. Tym razem zmodyfikowałam przepis maksymalnie jak tylko mogłam. Mąkę pszenną zastąpiłam orkiszową, nie dodawałam cukru i jaj, a w zastępstwie śmietany d...
Miałam o nich nie pisać, nie pokazywać, miałam być bardzo zajęta ale ich wykonanie okazało się tak proste i szybkie, że zdążę je zaprezentować. Link do przepisu znajduje się w poprzednim poście.Faworki czyli chrust są dość popularne w więks...
Nazwy są różne u mnie w domu zawsze mówiło się faworki. Pięknie też chrust nazywają Anglicy: angel wings Jednak beż względu na nazwę, faworki są pyszne i żeby nie były tak tuczące, z pewnością robiłabym je częściej Z racji zbliżającego ...