Bigos z kapusty włoskiej to smaczna i lekka wersja tradycyjnego bigosu. Nie wymaga dużego zachodu i zapewniam, że przypadnie każdemu do gustu;) Można serwować jako samodzielne danie lub w towarzystwie młodych ziemniaczków...
Z główki kapusty oddzielamy liście, myjemy i sparzamy je wrzątkiem. Kroimy na ok. 1 cm paski. Czerwoną cebulę kroimy w drobną kosteczkę, drobno siekamy ząbek czosnku. Na rozgrzanym oleju z łyżeczką smalcu (smalec to ważny składnik, nadaje kapuście specyficzny smak) podsmażamy czosnek i cebulę, aż się zeszklą. Dokładamy pokrojoną kapustę włoską i smażymy na małym ogniu ok. 3 min często mieszając. Dodajemy startą na drobnych oczkach marchewkę i opcjonalnie gałązkę lubczyku. Doprawiamy łyżeczką przyprawy Jarzynka i szczyptą przyprawy do Bigosu i Kapusty. Zalewamy połową szklanki wody. Dusimy ok 20 min, aż marchewka zmięknie. Na patelni podsmażamy kiełbasę pokrojoną w niezbyt dużą kostkę, aż się zarumieni. Dodajemy do kapusty. Dusimy jeszcze przez ok 10 min.
Opcjonalnie, pod koniec duszenia, bigos możemy zagęścić odrobiną mąki pszennej rozbełtanej z wodą. Wówczas całość będzie bardziej gęste. Osobiście lubię jednak nie zagęszczone.
Smacznego!
Chcesz się dowiedzieć, gdzie można zakupić produkt? Kliknij w link w nazwie produktu.
Bigos to jest to ..Podstawą dobrego bigosu jest dobra kapusta.Należy ją kupować ze znanego zródła..Musi być średnio kwaśna z marchewką .. Jeżeli chcecie dobry bigos to nie możecie go robić z ochlapów ..ale z dobrych produktow.. Składniki: 2.5 kg kiszon...
Bigos, jedna z potraw tradycyjnej kuchni polskiej ale chyba jedyna która tym smaczniejsza im więcej razy odgrzewana.Składniki (na duży gar) :2,5 kg kapusty kiszonej (mam swojską)1 kg mięsa wieprzowego np. karkówki0,3 kg kiełbasy, 2 różne rodzaje0,2 kg ...
Bigos z kapusty kiszonej Bigos z kapusty kiszonej- danie kuchni polskiej robione najczęściej (jak nazwa wskazuje) z kwaśnej lub młodej kapusty. Bigos, jako jedno z nielicznych dań, nie traci walorów smakowych przy wielokrotnym odgrzewaniu, a wrę...
Przepis: Bigos z młodej kapusty z kurczakiem smakuje zupełnie inaczej niż tradycyjny bigos. Ja uwielbiam bigos w wydaniu lekko pikantnym. Wędzona kiełbasa idealnie komponuje się ze słodką kapustą. Bigos możemy przygotować w garnku, woku, ale także na g...