Trochę wiedzy o kaszy jaglanej ;)
- kasza jaglana ma bardzo mało skrobi za to dostarcza dużą ilość białka, które jest bardzo łatwo przyswajane,
- jest lekkostrawna, odpowiednia dla osób z problemami pokarmowymi,
- nie zawiera glutenu,
- mogą ją spożywać alergicy,
- przywraca organizmowi równowagę kwasowo-zasadową,
- pomaga na zgagę,
- Polecana jest osobom, które marzną zimą ze względu na swoje rozgrzewające właściwości <3
- wzmacnia włosy i paznokcie,
- zawarta witamina E i lecytyna wspomaga pamięć i koncentrację.
Po tych wszystkich pozytywnych punktach o kaszy jaglanej jak tu jej nie uwielbiać :) Sama jestem zwolenniczką kaszy jaglanej w słodkich wersjach, dlatego dziś kolejna śniadaniowa odsłona budyniu jaglanego. Aby otrzymać mąkę jaglaną blendujemy kaszę na miał :)
Składniki:
- 1 szklanka mleka 1,5
- 1 szklanka napoju kokosowego (używam alpro)
- 3 łyżki mąki jaglanej
- 2 łyżeczki wiórek kokosowych
- 2 łyżeczki erytrolu (lub innego słodzidła)
- opcjonalnie malinki
Przygotowanie:
Z 2 szklanek płynów odlewamy pół szklanki aby wymieszać w niej mąkę jaglaną wraz z erytrolem. Resztę płynów gotujemy w wiórkach kokosowych. W momencie zagotowania wlewamy powoli masę z mąki i reszty mleka ciągle mieszając (tak jak robi się zwykły budyń). Masa gęstnieje, gotową przelewamy do miseczki i dekorujemy np. malinkami
Smacznego :)