Nowe smaki goszczą na moim talerzu, o czym dowodzi dzisiejszy obiad w postaci duszonego combru jagnięcego podanego z gotowaną marchewką i buraczkami. Szczerze ciężko było przekonać samą siebie do podjęcia wyzwania przygotowując taki obiad. Na szczęście nie okazało się to tak trudne, o czym byłam święcie przekonana. Jest to przygotowanie dla początkujących, zaczynających swoje podboje w dziedzinie innych mięs niż kurczaki :D Ze względu na to, że skupiłam się na przygotowaniu mięsa, jako dodatku użyłam niestety mrożonych lecz równie smacznych buraczków i marchewki, które w wersji finalnej możemy doprawić według uznania.
- comber jagnięcy z kością (w postaci "kotletów")
- kostka rosołowa
- sos sojowy
- sól
- pieprz
+
- mrożone buraczki
- mrożona marchewka w kostce
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, następnie w szklance gorącej wody rozpuszczamy kostkę rosołową. Kotlety z combra wykładamy do żaroodpornego naczynia i zalewamy powstałym bulionem tak aby mięso było całkowicie zakryte (jeśli jest za mało bulionu dolewamy wody) Oprószamy wierzch solą i pieprzem, i delikatnie polewamy sosem sojowym. Dusimy mięso w piekarniku pod przykryciem około 2h do miękkości.