Gwarantuję Wam, że jeśli lubicie szpinak i ryby, to oszalejecie na punkcie tej zapiekanki. Może zdjęcie nie wygląda, ale za to jak smakuje! Mmmmm, spróbujecie?Składniki:
4 płaty białej ryby np. filet z morszczuka, dorsza;
ok. 300 g szpinaku mrożonego;
1 duża cebula;
mały pęczek koperku lub łyżeczka suszonego (ja taki właśnie tym razem użyłam);
pół cytryny;
płaska łyżeczka ziół prowansalskich;
szczypta pieprzu;
2 łyżki masła;
do sosu: 1, 5 szklanki mleka, 1 czubata łyżka mąki pszennej, 1 łyżka masła, szczypta białego pieprzy, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej (
KLIK-jak zrobić sos).
Ryba:
Jeśli Twoja ryba jest mrożona, rozmroź ją. Następnie umyj, posyp pieprzem, ziołami prowansalskimi, polej obficie sokiem z cytryny, odstaw na ok. 30 minut (nie musisz tego robić, ale jeśli zostawisz rybę w marynacie, przejdzie jej smakiem i aromatem).
Szpinak:
Na patelni rozgrzej masło, dodaj szpinak, poszatkowaną cebulę. Duś całość do momentu, aż warzywa zmiękną i woda całkiem wyparuje. Dopraw do smaku szczyptą pieprzu.
Przed włożeniem szpinaku do naczynia żaroodpornego, koniecznie odciśnij go z nadmiaru wody!
Sos koperkowy (przygotuj gdy w/w składniki będą gotowe):
Postępuj wg instrukcji
KLIK,(do tej zapiekanki użyj ilości produktów wskazane w składnikach) pod koniec gotowania dodaj koperek.
Piekarnik rozgrzej do 180'C z termoobiegiem.
Uszykuj podłużne naczynie żaroodporne, natłuść je delikatnie olejem. Układaj warstwy: szpinak, ryby, szpinak, sos. Na wierzch możesz również położyć dwa plasterki żółtego sera (patrz na zdjęcia).
Piecz na środkowym poziomie piekarnika przez 30 minut. Bez przykrycia:)
Podawaj z ryżem.
Sposób nakładania warstw:
I na koniec konsumpcja:) z tatusiem oczywiście, a jakby inaczej:)
Mamusia zrobiła ''kopiec kreta" z ryżu:P