Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
A k a c j o w y B l o g - w podróży, w kuchni i wśród ptaków
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
144
Kategorie
39
Pieczony udziec jelenia z aromatycznymi pomarańczami i warzywami. Urok szkockich dolin - Dolina Łez, Glen Coe.
Mięso jelenia nieodmienniekojarzy nam się za Szkocją.Jedliśmy tam najlepsze potrawy w kilku restauracjach. Na doświadczeniach tamtejszych Szefów uczyliśmy się przygotowywać mięso w domu.Z wielu opisów w internecie wiemy, że hodowlane ...
A k a c j o w y B l o g - w podróży, w kuchni i wśród ptaków
Dania główne-mięsne
Brioszka królów i Mont Saint Michel
Już od dawna miałam ochotę na to ciasto. Musiał jednak zbliżyć się ten odpowiedni moment w roku, żebym się zmobilizowała. Nie bierzcie ze mnie przykładu :) Tę brioszkę można zrobić w dowolnym momencie. Jest szybka i prosta w wykonaniu. Może mieć tradyc...
A k a c j o w y B l o g - w podróży, w kuchni i wśród ptaków
Ciasta
,
Kuchnia francuska
Udziec jelenia z sosem Cumberland i pieczonymi warzywami korzeniowymi. Wracamy do Szkocji.
Wracamy wspomnieniami do Szkocji. Kulinarnie, mentalnie, poznawczo.Zakupiliśmy udziec jelenia bez kości. Co prawda mrożony, ale na naszej kulinarnej pustyni i taka zdobycz cieszy. Postaramy się zatem zrobić danie wyjątkowe. W końcu to pierwsza te...
A k a c j o w y B l o g - w podróży, w kuchni i wśród ptaków
Dania główne-mięsne
Szampański deser na Sylwestra i Nowy Rok. Odwiedzamy Szampanię.
Oboje nie gustujemy w zorganizowanych zabawach Sylwestrowych.Czemu mamy wyrażać radość akurat tego dnia?Bo kończy się kolejny udany dla nas rok? Może kolejny będzie lepszy? Ale poprzedni był fajny, więc o co kruszyć kopie. Mamy więc w ten d...
A k a c j o w y B l o g - w podróży, w kuchni i wśród ptaków
Desery
,
Lody
,
Alkohole
Z wizytą u Moneta. Kulinarnie - lekka klasyka kuchni francuskiej.
Dziś Wigilia-dzień wyjątkowy. Dlatego zapraszamy Was w miejsce dla nas szczególne. Mieliśmy od dawna wielką ochotę odwiedzić Giverny. Uwielbiamy impresjonistów, a Claude Monet jest nam szczególnie bliski. Giverny to miejsce jego życia przez 43 la...
A k a c j o w y B l o g - w podróży, w kuchni i wśród ptaków
Kuchnia francuska
,
Ryby i owoce morza
Kurczak Nihari. Aromaty nie tak całkiem starego Old Delhi.
Cynamon, pieprz, anyż, goździk, gałka ... Święta Bożego Narodzenia? Jeszcze nie.Wracamy do Indii...Kiedy dojechaliśmydo stacjiNew Delhii wyszliśmy na ulicę, rzucił się na nasspory tłumek rikszarzy. Szybkie negocjacje i naw...
A k a c j o w y B l o g - w podróży, w kuchni i wśród ptaków
Pieczywo
,
Dania główne-mięsne
,
Kuchnie Dalekiego Wschodu
Chlebek persymonowy na jesienną szarość
Czy lubicie korzenne ciasta? A może smakował Wam chlebek bananowy? Jeśli tak, to z pewnością to ciastomoże być dla Was przysmakiem. Ma korzenny aromat, a za sprawą dodania persymony wilgotną strukturę. Teraz jest czas, kiedy owoc ten ...
A k a c j o w y B l o g - w podróży, w kuchni i wśród ptaków
Ciasta
Mouclade i Cherbourg - klasyka w kuchni, podróżach i filmie.
Dziś klasyka kuchni francuskiej. Danie dla tych, którzy lubią małże. W takiej formie bardzo dobrena chłodne dni, zwłaszcza z dodatkiem bagietki, która pomoże nam wyjeść sos.Wracam też pamięcią do tegorocznych wakacji na północnym wybr...
A k a c j o w y B l o g - w podróży, w kuchni i wśród ptaków
Kuchnia francuska
,
Przystawki
,
Ryby i owoce morza
Apple pie - amerykańska szarlotka i Święto Dziękczynienia
Dziś post wyjątkowy, bo na blogu mamy gościa :) Jest nam ogromnie miło, żeRobert - Polak mieszkający na stałe w USA, pasjonat fotografii i dawnychdziejów Ameryki przygotował dla nas historię Święta Dziękczynienia. Bardzo nas cie...
A k a c j o w y B l o g - w podróży, w kuchni i wśród ptaków
Ciasta
Trzy wypieki z domowej piekarni - żytnie chleby i pszenne bułeczki.
Dziś wyjątkowy wybór w naszej domowej "piekarni". Trzybardzo udanewypieki, które wchodzą do rodzinnego kanonu. Dwa żytnie chleby-litewski,taki jak pamiętamz dawnych lat, z kminkiem, ciemny, owyrazistym smaku. Drugi ż...
A k a c j o w y B l o g - w podróży, w kuchni i wśród ptaków
Pieczywo
Marynowana, pieczona pierś gęsi z sosem z wina, porto i porzeczki, puree z dyni piżmowej oraz czerwona kapusta. Dla duszy - muzyczna klasyka inspirowana opowiadaniem.
Przed nami gęsichdoświadczeń kolejny dzień.Troszkę czuję się skrępowany, bo z jednej strony mamy danie z gęsi, z drugiej wzruszającą historię o przyjaźni tegożzwierzęciaz ludźmi. Ale kiedy ją opowiedzieć? Gotując danie z kurczaka? Pow...
A k a c j o w y B l o g - w podróży, w kuchni i wśród ptaków
Dania główne-mięsne
Francuska klasyka na dzień Świętego Marcina. Rillettes z gęsich udek.
Jak zwykle przed świętem Marcina w sklepach w nadmiarze pojawiły się gęsi. Całe,piersi, uda ... do wyboru do koloru. Należymy do zwolenników tego ciemnego mięsa o zdecydowanym smaku. Pomysłów na jego wykorzystanie jest sporo. W zeszłym roku...
A k a c j o w y B l o g - w podróży, w kuchni i wśród ptaków
śniadania
,
Kuchnia francuska
,
Przystawki
,
Przetwory
Zupa krem z brukwi na jesienną porę
Brukiew to warzywo zapomniane i starszym pokoleniom kojarzące się z biedą i wojną. Wszystko dlatego, że w czasie drugiej wojny światowej, w czasach niedostatku jedzenia była podstawowym pokarmem dla ludzi, a wcześniej służyła jako roślina pastewna. Dzi...
A k a c j o w y B l o g - w podróży, w kuchni i wśród ptaków
Dania wegetariańskie
,
Zupy
Tarta z pigwą gruszkową, kremem kajmakowym i marcepanem. Podróżniczo-Verdun.
Taki dzień jak ten jest chyba najlepszym czasem na wspomnienia z Francji, spod Verdun. Jednocześnie zapraszam Was na monochromatyczną tartę w wyglądzie, ale wielowymiarową w smaku :) Jesienna pora to czas pojawiania się na straganach pigw i to one będą...
A k a c j o w y B l o g - w podróży, w kuchni i wśród ptaków
Ciasta
,
Kuchnia francuska
Malajskie rybne curry w raju, czyli Rempah Kari Ikan na Pulau Pangkor.
Ale o co chodzi ... no dobrze, zacznijmy od definicji. Pulau to po malajsku - wyspa. Pangkor - jej nazwa. Raj - sami zobaczcie. Kari Ikan - to rybne curry, a rempah to przyprawy. I już wiadomo, gdzie jesteśmy i co jemy...Minęła połowa naszej wyprawy do...
A k a c j o w y B l o g - w podróży, w kuchni i wśród ptaków
Kuchnie Dalekiego Wschodu
,
Ryby i owoce morza
Jesienny chleb w jesiennej scenerii.
Przepis pochodzi z książki "Chleb" Jeffrey'a Hamelmana, która jest dla mnie ciągłym źródłem inspiracji. Autor pisze, że recepturę opracowano w piekarni King Arthur Flour jako jesienną specjalność. Nie mogłam zatem go nie upiec ;) Wybór okazał się...
A k a c j o w y B l o g - w podróży, w kuchni i wśród ptaków
Pieczywo
←
Poprzednia
7
8
9