Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
A k a c j o w y B l o g - w podróży, w kuchni i wśród ptaków
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
144
Kategorie
39
Chleb z lawendą, miodem i orzechami laskowymi -świętujemy Światowy Dzień Chleba wspominając angielski rejon Cotswold.
Bardzo cenimy sobie domowy chleb i z przyjemnością celebrujemy Światowy Dzień Chleba ustanowiony przez Międzynarodowy Związek Piekarzy i Cukierników. Tym samym włączamy się do akcji ZORRY-WORLD BREAD DAY. Bloggerzy z różnych krajów wy...
A k a c j o w y B l o g - w podróży, w kuchni i wśród ptaków
Pieczywo
Tarta z leśnymi grzybami i syndrom pustego gniazda.
Spieszcie się ze zrobieniem tej tarty,jest kwintesencją jesiennych smaków. Grzyby stanowią dla nas pewnego rodzaju pociechę, po tym jak las opustoszał :) Ptaki odleciały już pod koniec sierpnia :) Początkowo czuliśmy się opuszczeni, ale pow...
A k a c j o w y B l o g - w podróży, w kuchni i wśród ptaków
Przystawki
,
Dania wegetariańskie
Aromatyczna goleń jagnięca i północny kraniec Brytanii.
Są dania, do których chętniewracamy, ba nawet nam tęskno za nimi. Gdy nadchodzi jesień lubimy robić nasze sprawdzone przepisy na potrawy mięsne. Bez wątpienia nie ma jesieni bez Boef Bourgignon, Bobotie, Ossobuco czy dania, które dziś prezentujem...
A k a c j o w y B l o g - w podróży, w kuchni i wśród ptaków
Dania główne-mięsne
Wegetariańska uczta wśród dzikich zwierząt. Bobotie inaczej.
Jakiś czas temu przy okazji wędrówek po Royal Natalodkryliśmy klasyczne danie z RPA zwane bobotie. Znajdziecie je tutaj: KLIK.Stało się ono jednym z naszychulubionychdzięki prostym składnikom, bogactwu smaków izłożonym aromatom....
A k a c j o w y B l o g - w podróży, w kuchni i wśród ptaków
Chleb jęczmienny z owczym serem i kminkiem w szkockiej scenerii - wspominamy Falkirk.
Cieszę się, że znów uczestniczę we wspólnym wypiekaniu chleba w "Piekarni Amber".Brakowało mi tego :) Wrześniowy chleb zaproponowała Magda prowadząca bloga "Konwalie w kuchni". Przepis pochodzi z bloga Wisly "Zapach chleba"i świetnie wpisuj...
A k a c j o w y B l o g - w podróży, w kuchni i wśród ptaków
Pieczywo
Parkin-imbirowy chlebek z Yorkshire. W poszukiwaniu Wichrowych Wzgórz...
Po miesiącu podróży powróciliśmy do domu. Naszym celem była Szkocja, ale ponieważ postanowiliśmy tym razem wybrać się tam samochodem, przejechaliśmy całą Brytanię. Dziś napiszę o pobycie w Anglii, w Yorkshire i miejscach związanych z powieścią "W...
A k a c j o w y B l o g - w podróży, w kuchni i wśród ptaków
Ciasta
Jagody leśne-rarytas lata :) Liebster Blog Award
Sezon jagodowy w pełni i jakoś nie umiem sobie wyobrazić lata bez tych owoców. Hitem sezony jagodowego są dla mnie zawsze pierogi. Próbowałam wielu przepisów na ciastoi choć danie wydaje się bardzo proste to jak zawsze "diabeł tkwi w szczegółach"...
A k a c j o w y B l o g - w podróży, w kuchni i wśród ptaków
Ciasta
,
Kuchnia francuska
,
Dania wegetariańskie
,
Przetwory
,
Dodatki
Domowe wędliny - terrina i pasztet z mięsem z królika. Wspomnieniowo-Paryż. La Défense.
Bardzo lubimy domowe wędliny i ich smak zawsze będzie da nas lepszy od tych, kupionych w sklepie. Dziś zapraszamy Was do zrobienia terriny i pasztetu. Pasztet świetnie przechowuje się w zamrażarce i nie traci smaku po rozmrożeniu. Podzielony na porcje ...
A k a c j o w y B l o g - w podróży, w kuchni i wśród ptaków
Kuchnia francuska
,
Domowe wędliny
Ciasto czekoladowe z truskawkami i marcepanem. Podróżniczo: Francja-śladami Vincenta van Gogha.
Ciasto powstało na imieniny Piotra. Czas jednak jest dla nas ostatnio bardzo niełaskawy, czekamy jednak optymistycznie na zmianę. Mamy też nadzieję, że tak jak u nas truskawki ciągle można kupić wszędzie. Mile też wspominam lata, kiedy zbierałam tzw. t...
A k a c j o w y B l o g - w podróży, w kuchni i wśród ptaków
Ciasta
Nasz najlepszy chleb. Ptaki naszego lasu i okolic.
Dwa lata temu Wisla prowadząca bloga Zapach chleba rozpoczęła prowadzenie listy wypieków Na zakwasie i na drożdżach. To był wspaniały pomysł, któremu bardzo kibicowaliśmy. Teraz nadszedł czas na pożegnanie, wielka szkoda...Zgromadzony dotychczas ...
A k a c j o w y B l o g - w podróży, w kuchni i wśród ptaków
Pieczywo
Dolina Barossa - serce australijskiego winiarstwa w relacji naszych gości, do tego sałatka z kaczką i gruszką Maggie Beer.
Od pierwszej edycji oglądamy program kulinarny MasterChef Australiai jeston jednym z naszych ulubionych. Dzięki niemu poznaliśmy i ogromnie polubiliśmy Maggie Beer, której obecność w każdej serii wnosi mnóstwo pozytywnej energii. To m. in. ...
A k a c j o w y B l o g - w podróży, w kuchni i wśród ptaków
Przystawki
,
Sałaty
Kakaowe pierożki z nadzieniem z mięsa kaczki, beurre noisette i parmezanem. Wspomnieniowo-Bretania.
Znów kwitną akacje, co nieuchronnie przypomina nam o kolejnym, okrągłym roku istnienia bloga. Dziękujemy, że jesteście z nami. To jużdwa lata. Ta rocznica uświadamia nam, jak szybko płynie czas, którego ostatnio bardzo nam brakuje. Przekłada się ...
A k a c j o w y B l o g - w podróży, w kuchni i wśród ptaków
Dania główne-mięsne
Szalotkowa tarta Tatin i zamek Cheverny-danie i miejsce z Doliny Loary.
Dziś zapraszamy Was do Doliny Loary. Stamtąd właśnie pochodzi słynna tarta Tatin, czyli tarta odwrócona, której autorkami były podobno siostry Tatin-Stéphanie i Caroline. Oczywiście to klasyczne ciasto było zrobione z jabłkami i takie zapewne wszyscy z...
A k a c j o w y B l o g - w podróży, w kuchni i wśród ptaków
Kuchnia francuska
,
Przystawki
,
Dania wegetariańskie
Chleb z majowej piekarni-pszenny, razowy z kaszą gryczaną. Podróżniczo-Jantar Mantar.
W Majowej Piekarni Amberznów wspólnie pieczemy chleb. Tym razem recepturę do wypieku zaproponowała Ela prowadząca bloga W poszukiwaniu Slow Life. To jeden z naszych ulubionych blogów, do którego zaglądamy z ogromną ciekawością. Ela-wierna idei za...
A k a c j o w y B l o g - w podróży, w kuchni i wśród ptaków
Pieczywo
Chleb pszenny, razowy z kaszą gryczaną na żytnim zakwasie.
W Majowej Piekarni Amberznów wspólnie pieczemy chleb. Tym razem recepturę do wypieku zaproponowała Ela prowadząca bloga W poszukiwaniu Slow Life. To jeden z naszych ulubionych blogów, do którego zaglądamy z ogromną ciekawością. Ela-wierna idei za...
A k a c j o w y B l o g - w podróży, w kuchni i wśród ptaków
Pieczywo
Suflet szparagowy
Sezon szparagowy w pełni. Dziś proponuję Wam suflet szparagowy. To lekkie, sezonowe danie wspaniale smakuje na kolację lub przystawkę do obiadu.Pomysł zaczerpnęłam ze strony Jakuba Kuronia. Dokonałam w nim jednak modyfikacji. Podane proporcje w p...
A k a c j o w y B l o g - w podróży, w kuchni i wśród ptaków
Przystawki
←
Poprzednia
5
6
7
8
9
Następna
→