Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
Agata gotuje, czyli Kobieta Wszechjedząca
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
163
Kategorie
715
Czekoladowe batony z masłem orzechowym i innymi dobrociami
Niedawno w mojej okolicy wyremontowali dyskont, bo w pobliżu buduje się sporo nowych bloków, więc za jakiś czas wprowadzą się udupieni kredytem bogacze. A wiadomo, jak się ma kredyt, to trzeba gdzieś tanio kupić paczkowane...
Agata gotuje, czyli Kobieta Wszechjedząca
Masło
,
Na słodko bez pieczenia
,
Czekolada
,
Gorzka czekolada
,
Suszona żurawina
,
żurawina
,
Masło orzechowe
,
Rodzynki
,
Jadalne prezenty
,
Baton
,
Domowe masło orzechowe
,
Ekspandowana kasza
,
Ekspandowana kasza jaglana
,
Ekspandowane proso
,
Ekspandowane ziarno
,
Krajanka
,
Mleczna czekolada
Chrupki z pieczonej ciecierzycy
Są takie przepisy, które falami przetaczają się przez blogi. Po prostu są tak fotogeniczne, smaczne i zmyślne, że każdy chce je mieć. Jednym z takich wynalazków jest chrupiąca przekąska z pieczonej ciecierzycy. Przygotowanie jej od...
Agata gotuje, czyli Kobieta Wszechjedząca
Olej rzepakowy
,
Olej
,
Przekąski i przystawki
,
Słodka papryka
,
Suszona papryczka chili
,
Kozieradka
,
Ciecierzyca
,
Chrupki z ciecierzycy
,
Ciecierzyca z piekarnika
,
Mielona kozieradka
,
Pieczona ciecierzyca
,
Pieprz ziołowy
,
Zdrowa przekąska
Chleb orkiszowo-żytni na zakwasie z nasionami chia
Jestem przywiązana do rutyny i pewnych rytuałów. Jednym z nich jest weekendowe pieczenie chleba. Cała sobota albo niedziela jest przeznaczona na wypiekanie chleba, który w założeniu ma wystarczyć na cały tydzień, a w praktyce kończy...
Agata gotuje, czyli Kobieta Wszechjedząca
Wypieki
,
Chlebki i bułeczki
,
Na zakwasie żytnim
Duszone żeberka z kefirowymi kluskami na parze
W tym daniu wszystko jest rozkosznie pyszne i niebywale proste pod względem składników. Duszona cebula, zrumienione ziemniaczki, które gotują się w mięsnym sosie, kluski kefirowe (nudle) ugotowane na parze każdy element sam w sobie...
Agata gotuje, czyli Kobieta Wszechjedząca
Cebula
,
Mąka pszenna
,
Ziemniaki
,
Jogurt naturalny
,
Soda oczyszczona
,
Wieprzowina
,
Potrawy z wieprzowiny
,
Białe wino
,
Maślanka
,
Ukraina
,
Cydr
,
Duszone żeberka
,
Kefir
,
Kluski kefirowe
,
Kluski na parze
,
Mamuszka
,
Olia Hercules
,
Sok jabłkowy
,
żeberka
,
Zsiadłe mleko
Chleb na zakwasie z siemieniem, słonecznikiem i sezamem
Bardzo długo nie dodawałam nowych przepisów na chleb, ale nie znaczy to wcale, że moja przygoda z zakwasem się skończyła. Miłość trwa i, jak to w wielu stałych związkach bywa, przeżywa uniesienia przeważnie w weekend.
Agata gotuje, czyli Kobieta Wszechjedząca
Mąka pszenna
,
Wypieki
,
Chlebki i bułeczki
,
Chleb
,
Sezam
,
Słonecznik łuskany
,
Na zakwasie żytnim
,
Chleb na zakwasie
,
Domowy chleb na zakwasie
,
Mąka żytnia
,
Siemię lniane
,
Zakwas żytni
,
Chleb z ziarnami
,
Domowy chleb
Ekspresłówka #32 Chłopak marzeń
Czteroletnia Panna Grymaśna przedstawia mi samodzielnie przygotowaną scenkę z plasteliny i opowiada: Dziewczynka ulepiła sobie chłopaka. Marzyła o nim. A on nie ma rąk i nóg. Ojej, dlaczego? Bo się roztopiły. Ale...
Agata gotuje, czyli Kobieta Wszechjedząca
Ekspresłówka
Lampka oświaty – wszystko, co chcesz wiedzieć o szampanie
Statystyki podają, że przeciętny Polak pije głównie piwo i wódkę. No cóż, położenie geograficzne i klimat sprawiły, że winnic u nas jest niewiele, a tradycja picia wina nie jest tak rozwinięta jak np. we Francji,
Agata gotuje, czyli Kobieta Wszechjedząca
Agata bywa
,
Warsztaty
,
Wino
,
Cherry Lounge & Restaurant
,
Do czego pić szampana
,
Do czego podawać szampana
,
Fermentacja
,
Historia szampana
,
Jak pić szampana
,
Kolacja degustacyjna
,
Moët & Chandon
,
Szampan
,
Wino musujące
Pierniczki-witrażyki
Są takie grudniowe zapachy, które mówią: oho, jeśli to czujesz, to wiedz, że coś się dzieje. Mroźny, wiercący w nosie zapach arktycznego wiatru zwiastuje opady śniegu. Aromat świeżego igliwia budzi żądzę posiadania choinki, a pomarańcze...
Agata gotuje, czyli Kobieta Wszechjedząca
Masło
,
Jaja
,
Mąka pszenna
,
Cukier trzcinowy
,
Na słodko
,
Miód
,
Wypieki
,
Boże Narodzenie
,
Kakao
,
Soda oczyszczona
,
Kwaśna śmietana
,
Przepis na thermomix
,
Jadalne prezenty
,
Pierniczki
,
Smaczny podarunek
,
Wigilia
,
Domowa przyprawa do piernika
,
Pierniczki na choinkę
,
Pierniczki z szybką
,
Pierniczki-witrażyki
,
Przyprawa do piernika
,
Słodki podarunek
Śniadaniowy koktajl z bananami, mleczkiem kokosowym i ziarnami kakaowca
W weekend najchętniej nie wychodziłabym ani z ciepłej piżamy, ani tym bardziej z domu. Szczególnie po tygodniu, w którym dedlajn, radośnie kicając rączka w rączkę z przeziębieniem, przeciągnął mnie po ziemi. Czasem trzeba naprawdę mocno...
Agata gotuje, czyli Kobieta Wszechjedząca
Śniadaniowe
,
Miód
,
Napoje
,
Przepis na thermomix
,
Koktajl
,
Mleko kokosowe
,
Banan
,
Bez glutenu
,
Bez laktozy
,
Kakaowiec
,
Koktajl na śniadanie
,
Mleko roślinne
,
Płatki jaglane
Jaglanka ze śliwkami na ekologicznym złotym mleku
Należę do pokolenia, które wychowało się na krowim mleku w czasach, kiedy mleko kupowało się „od chłopa” na wsi albo w sklepie w charakterystycznych szklanych butelkach. Dziś smak i zapach prawdziwego, świeżego mleka wyzwala we...
Agata gotuje, czyli Kobieta Wszechjedząca
Masło
,
Śniadaniowe
,
Miód
,
Imbir
,
Cynamon
,
Kurkuma
,
śliwki
,
Syrop klonowy
,
Ekologiczne mleko
,
Jaglanka
,
Jaglanka na śniadanie
,
Karmelizowane śliwki
,
Kasza jaglana
,
Pomysł na jaglankę
,
śliwki z patelni
,
Syrop z agawy
,
Złote mleko
Zielone smoothie z jarmużem i chia
Długo mogę bronić tezy, że dzieciaki to najbardziej przekorne istoty na świecie. Doskonałym przykładem jest czteroletnia Panna Grymaśna, która często odmawiała spróbowania czegokolwiek tylko dlatego, że w niefrasobliwości swojej pokazałam, jak bardzo m...
Agata gotuje, czyli Kobieta Wszechjedząca
Napoje
,
Jabłko
,
Przepis na thermomix
,
Pomarańcza
,
Woda
,
Jarmuż
,
Mango
,
Smoothie
,
Chia
,
Nasiona chia
,
Smoothie owocowo-warzywne
,
Zielone smoothie
Ekspresłówka #31 Komplementy Człowieka Wyżerki
Pewnego wieczoru, podczas wieczornych przytulańców Człowiek Wyżerka spojrzał mi głęboko w oczy i wyszeptał z uczuciem: – Jesteś ładna jak królewna – przez moment w wielkim napięciu szukał słów, by po chwili wypalić: – Ładna jak krówka z....
Agata gotuje, czyli Kobieta Wszechjedząca
Ekspresłówka
Pasta kanapkowa z wędzonej ryby (w poszukiwaniu straconego czasu)
Za każdym razem, kiedy przygotowuję pasty kanapkowe, zachwycam się, jak szybko powstaje coś dobrego do posmarowania chleba i obiecuję sobie, że będę to powtarzać, nawet codziennie, bo wszystko można do nich wrzucić, uwolnić lodówkę od...
Agata gotuje, czyli Kobieta Wszechjedząca
Masło
,
Cebula
,
Śniadaniowe
,
Do chleba
,
Pasta kanapkowa
,
Koncentrat pomidorowy
,
Dorsz
,
Ogórek kiszony
,
Pasta rybna
,
Pasta z dorsza
,
Pasta z wędzonej ryby
,
Wędzona ryba
,
Wędzony dorsz
Korzenna tarta dyniowa na słodko
Tarta dyniowa to sztandarowy hamerykański wypiek, bez którego Halloween i Święto Dziękczynienia byłyby jak Majdan bez Rozenek jakieś takie bez finezji, niekompletne, rzekłabym, że łyse. Nadzienie z dyni przygotowałam bez cukru, p...
Agata gotuje, czyli Kobieta Wszechjedząca
Masło
,
Jaja
,
Mąka pszenna
,
Cukier
,
Mleko
,
Na słodko
,
Miód
,
Wypieki
,
Imbir
,
Cynamon
,
Kardamon
,
Mąka
,
Gałka muszkatołowa
,
Puree z dyni
,
Piure z dyni
,
Skrobia kukurydziana
,
Skrobia ziemniaczana
,
Dyniowa tarta
,
Halloween
,
Tarta z dynią
,
Tarta z dynią na słodko
Zupa krem z batatów i cukinii z grzankami i wędzonym pstrągiem
Czteroletnia Panna Grymaśna obwieściła nam ostatnio, że nie już lubi sera. Żadnego. Twarogu również. Muszę więc te produkty przemycać w taki sposób, żeby się nie spostrzegła. Miksowanie na gładko sprawdza się doskonale. Jadę więc ostro...
Agata gotuje, czyli Kobieta Wszechjedząca
Zupy
,
Kremy
,
Nieco inaczej
,
Bulion warzywny
,
Cukinia
,
Koperek
,
Cheddar
,
Chleb
,
Szalotka
,
Bataty
,
Chleb na zakwasie
,
Grzanki
,
Cebula szalotka
,
Domowe grzanki
,
Grzanki z patelni
,
Pstrąg
,
Wędzony pstrąg
,
Zupa z wędzonym pstrągiem
Tarta z dynią i grzybami leśnymi
Nie muszę specjalnie się gimnastykować, żeby udowodnić, że dynia to niebywale uniwersalne warzywo, którego wykorzystanie w kuchni jest nieograniczone. Sprawdza się jako główny składnik w zupach, kluskach, gulaszach i curry, jako składnik nadzień do pie...
Agata gotuje, czyli Kobieta Wszechjedząca
Masło
,
Cebula
,
Jaja
,
Mąka pszenna
,
Masło klarowane
,
Potrawy z warzyw i owoców
,
Mączne
,
Kwaśna śmietana
,
Majeranek
,
Dania główne
,
Dynia
,
śmietana
,
Gałka muszkatołowa
,
Grzyby
,
Puree z dyni
,
Wytrawne
,
Kurki
,
Tarty
,
Dyniowa tarta
,
Oregano
,
Tarta z dynią
,
Wytrawna tarta
,
Dynia hokkaido
,
Piure z dyniu
,
Tarta na obiad
←
Poprzednia
1
2
3
4
Następna
→