Tuż przed snem, ale wciąż w lepkim cieple wieczoru, napełniam dzbanki zimną wodą i zaparzam dużo zielonej herbaty. Wszystko ląduje w lodówce, w oczekiwaniu na kolejny gorący dzień. Jeszcze tylko lód do pojemników w zamrażarce i banany. Pokrojone na plastry układam na tacce. Rano będzie z nich pyszny lodowy deser. Błyskawicznie i słodko.
Zmrożony i zmiksowany banan to genialna baza do wszelakich lodowych wariacji w czasie upałów. Połączone z kruchymi ciastkami, krówką i czekoladą to jedna z możliwości. Polecam! O zgrozo… Gorąco!
Banoffee ice cream
Składniki: (na 2-3 porcje)
4 banany
2 łyżeczki soku z cytryny
4-6 łyżek masy krówkowej lub kremowego solonego karmelu
50 g gorzkiej czekolady
60-80 g ciasteczek petit beurre lub digestive
Przygotowanie:
1. Na minimum 2-3 godziny wcześniej lub - najlepiej - dzień wcześniej, kroimy banany w plasterki 1 cm, rozkładamy na tacce, skrapiamy sokiem z cytryny, by nie ściemniały i wstawiamy do zamrażarki.
2. Zamrożone banany miksujemy na gładką masę*.
3. Do szklaneczek wysypujemy pokruszone ciastka, nakładamy banany , polewamy masą krówkową i posypujemy tartą czekoladą. Podajemy natychmiast.
*do miksowanych bananów możemy dodać odrobinę masy krówkowej
Smacznego!