Dorsz, jedna z fajniejszych ryb jakie można przygotować. U mnie, zaraz po łososiu, druga z ulubionych. Często wybieram ją w restauracjach i właśnie w jednej z nich jadłam genialnego dorsza usmażonego na chrupiąco z musem paprykowym. Delikatnym, jedwabistym, z dodatkiem kolendry doskonale pasuje do pieczonych ziemniaków i ryby. Nie była bym sobą gdybym nie zrobiła tego dania sama w domu oczywiście po swojemu!
Składniki na mus:- 4 papryki opieczone w piekarniku bez skórki- 2 łyżki oliwy - 1 ząbek czosnku- 1 cebula- 2 łyżki przecieru pomidorowego- 100 ml bulionu warzywnego- szczypta papryki ostrej Appetita-
kilka utartych ziaren kolendry Appetita- sól i pieprz do smaku- 4 łyżki śmietany 18%
Przygotowanie:
Papryki piekę w 180 stopniach bez skórek aż staną się miękkie. W tym samy czasie gotuję wywar warzywny. Cebulę i czosnek mielę w blenderze Chef by Kenwood najdrobniej jak się da. Wrzucam do rondelka na rozgrzaną oliwę i smażę. Dodaję upieczoną paprykę, przecier pomidorowy i dolewam bulionu. Przyprawiam do smaku solą i pieprzem. Redukuje. Dodaję śmietanę, kolendrę i ostrą paprykę. Wszystko razem blenduję aż uzyskam gładki mus.