Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
Życie w apetycie
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
100
Kategorie
31
SŁONECZNA TARTA POMARAŃCZOWA
Na kruchym, kakakowym spodzieJedna z lepszych, jakie jadłam.Uwielbiam połączenie cytrusów i kruchego ciasta. W klasycznej wersji taka tarta występuje na jasnym spodzie, z masą cytrynową pośrodku i warstwą bezy wieńczącej dzieło....
Życie w apetycie
Czekolada
,
Ciasta
,
Wiosennie
WEGETARIAŃSKIE EMPANADAS Z WARZYWAMI KORZENIOWYMI
Chrupiące, z wyrazistym nadzieniem warzywno-serowymChrupiące i delikatne pierożki z ciasta kruchego (z dodatkiem mąki pszennej razowej), skrywające wegetariańskie wnętrze. Uwielbiam warzywa korzeniowe, szczególnie pietruszkę, pasternak i skorzone...
Życie w apetycie
Obiad
,
Wiosennie
,
Bułki i bułeczki
TUŃCZYK W TROPIKACH Z SIEMIENIEM KONOPNYM
Mango, czerwone pomarańcze, fasola, awokado, buraczki, jarmuż i tuńczykSałatka na szybko, trochę egzotycznie i bardzo smacznie.Skusicie się?Składniki:(dla 4 osób)2 puszki tuńczyka Princes w kawałkach, w oleju2 małe mango lub jedno duże, doj...
Życie w apetycie
Wiosennie
,
Sałatki
WYTRAWNE GOFRY JARMUŻOWE
Z pesto jarmużowym, jajkiem poszetowym i sosem holenderskimGofry nie zawsze muszą występować w wersji na słodko (choć nie odmówię takiego z dżemem truskawkowym ;-)). Dziś wersja wytrawna, z pesto jarmużowym, jajkiem poszetowym, i sosem holenderskim. A ...
Życie w apetycie
Obiad
,
Wiosennie
SZYBKI PASZTET ŚWIĄTECZNY, Z RABARBAREM I PORTO
Podkręcony marynowanym, zielonym pieprzemProsty i niezwykle smaczny przepis na szybki pasztecik, taki w stylu smarowidła francuskiego, które zdążycie jeszcze zrobić na te święta. Nie wymaga pieczenia ani gotowania mięsa i jego mielenia. Wystarczy wątró...
Życie w apetycie
Obiad
,
Rabarbar
,
Wielkanoc
BOCZEK Z CZUTNEYEM RABARBAROWYM
Pieczony boczek z batatami i wytrawnym dżemem rabarbarowymPieczony boczek sam w sobie jest już "food porn"; rozpływający się w ustach, miękki, aromatyczny i trochę tłusty (bo przecież tłuszczyk to najlepszy nośnik smaku ;-)). Chrupiąca, skarmeliz...
Życie w apetycie
Obiad
,
Rabarbar
PIEROGI RUSKIE Z TOPINAMBUREM
Tradycyjne pierogi w nowym wydaniuTopinamburem warto poważnie się zainteresować i poczytać o jego właściwościach, bowiem to niezwykle cenne warzywo, trochę zapomniane w polskiej kuchni. Charakterystyczny, słonecznikowy smak wzbogaci zupy, gulasze i pie...
Życie w apetycie
Obiad
BUŁECZKI RABARBAROWE
Z kwaśnym rabarbarem, z dodatkiem konfitury z płatków dzikiej różyOstatnio otrzymałam w prezencie dwa woreczki mrożonego rabarbaru! I od razu zamieniłam go na te pyszności, żeby przywołać smak wiosny i lata już teraz :-)Ciasto drożdżowe:(na 14 bu...
Życie w apetycie
Ciasteczka
,
Rabarbar
,
Bułki i bułeczki
PAVLOVA Z PRALINĄ ORZECHOWĄ I MARAKUJĄ
I kremem czekoladowymZmysłowa i pełna smaku beza z kremem czekoladowym, praliną z orzechów laskowych i marakują.I to właśnie marakuja dodaje jej tego "czegoś".Zdecydowanie polecam. Poszperajcie w zamrażarce, może odkryjecie tam zapasy białe...
Życie w apetycie
Czekolada
,
Ciasta
,
Wiosennie
,
Torty
,
Wielkanoc
RAMEN Z JAJKIEM, KACZKĄ I KREWETKAMI
Pachnący czosnkiem i chilli, podany z makaronem gryczanym i prażonym sezamemPodobno ile kuchni, tyle sposobów przygotowania ramenu.Moją wersję przygotowałam na niedzielnym rosole z kaczki, doprawionym chilli, czosnkiem, imbirem, sosem sojow...
Życie w apetycie
Obiad
RAVIOLO Z PUREE Z PASTERNAKU I BRYNDZY, DOPRAWIONE CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM...
......z wnętrzem kryjącym płynne żółtko, polane palonym masłemPasternak to warzywo praktycznie zapomniane i bardzo rzadko wykorzystywane w polskiej kuchni.Był bardzo popularny w kuchni staropolskiej i regionalnej. Teraz, po okresie niebytu,...
Życie w apetycie
Obiad
,
Wiosennie
,
Włoskie smaki
LAVA CAKES
czyli czekoladowe ciastka z płynnym wnętrzem w formie lawy karmelowo-kawowejOd zawsze chciałam je upiec, ponieważ miłość do nich była tą miłościa od pierwszego wejrzenia, a raczej ujrzenia ich zdjęcia w książce kucharskiej.Tylko nie wiem czemu wy...
Życie w apetycie
Czekolada
,
Ciasteczka
,
Wielkanoc
WARSZTATY Z WWF POLSKA
Jaka ryba na obiad? Warsztaty kulinarne realizowane w ramach projektu "Kampania na rzecz ochrony różnorodności biologicznej mórz i oceanów"W połowie stycznia tego roku miałam niebywałą przyjemność, razem z małopolskimi blogerami kulinarnymi, pasj...
Życie w apetycie
Wydarzenia
CHURROS Z SOSEM CZEKOLADOWYM
Hiszpański przysmak na Tłusty CzwartekPrzysmak rodem z Hiszpanii. Kruche ciasteczka smażone w głębokim tłuszczu, kruche na zewnątrz i delikatne w środku, przygotowywane tradycyjnie z ciasta parzonego.Podawane z czekoladą do picia lub sosem czekol...
Życie w apetycie
Czekolada
,
Ciasteczka
,
Tłusty Czwartek
SCONES
Weekendowe śniadanie do łóżkaEkstra szybkie i zaskakująco dobre. Przygotowuje się je w 5 minut, nie potrzeba nawet miksera, wystarczy miska i widelec, piecze w 15, więc nie znajdziecie bardziej ekspresowych bułek (a może ciasteczek?).Zaskoczyła m...
Życie w apetycie
Bułki i bułeczki
EKLERY CZEKOLADOWO-RÓŻANE
z polewą czekoladową i płatkami chabruPropozycja na karnawałowe świętowanie. Czekolada i róża to mega zgrane połączenie.Składniki ciasta:1/2 szklanki wody125 g masła1 szklanka mąki4 jajkaszczypta soli1 łyżeczka cukru wanilinowegoWodę ...
Życie w apetycie
Czekolada
←
Poprzednia
1
2
3
4
5
Następna
→