Zbieram się, by napisać ten wpis już dwa tygodnie. Postanowiłam że dziś jest termin ostateczny, nie ma wymówek. Niektórzy myślą już o majówce a u mnie na blogu zawisł mazurek. Zrobiłam kawę, usiadałam przy laptopie, otworzyłam worda. Ale jeszcze zajrzałam na fejsika, zagrałam w żelki i pomyślałam, że trzeba nakarmić kota:D Przypomniał mi się czas pisania pracy magisterskiej, kiedy wszystko było ważniejsze i do zrobienia na już, wszystko poza pracą.
Wrzucam przepis na sucharki. Robiłam je pierwszy raz. Wydaje mi się, że przede wszystkim są za mało podpieczone. Ale w smaku dobre. Sami oceńcie.
Cantucci- pyszne sucharki
Składniki:
- 25 dag mąki pszennej
- 25 dag mąki razowej
- 4 jajka
- szczypta soli
- 2 łyżki masła
- 15 dag cukru
- 15 dag tartych migdałów
- 15 dag całych migdałów
- 1/3 szklanki pistacji
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka z 1 limonki
Mąkę z proszkiem przesiewamy, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Formujemy wałeczki o średnicy około 5 cm. Układamy je na blasze i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 140 stopni na 25 minut. Wyciągamy z piekarnika i studzimy. Gdy wałeczki są już prawie zimne, kroimy je na grube plastry. Ponownie układamy je na blasze i pieczemy po 15 minut z każdej strony w temperaturze 160 stopni.
Piękne zdjęcia: Marta Filipowicz/ mia-art.pl