Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
Z Hrabiną w kuchni
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
154
Kategorie
134
Nowy adres bloga
Kochani,Zapraszam na nową stronę blogahttps://www.zhrabinawkuchni.pl/
Z Hrabiną w kuchni
Schab z morelą i z liśćmi kafiru
Pieczone mięsa to jedna z moich ulubionych form ich podawania. Ten jest soczysty i miękki, bo właśnie taki powinien być idealny schab. Dodatek słodkiej suszonej moreli, dodatkowo podkreśla jego walory, natomiast aromatyczna chrupiąca skórka nadaj...
Z Hrabiną w kuchni
Dania obiadowe
,
świąteczne
,
Dania mięsne
,
Boże Narodzenie
,
Schab
,
Kuchnia polska
,
Morele
Piernikowe rogaliki
Już myślałam, że ich nie zrobię. Jakieś fatum krążyło w powietrzu. Robiłam je oczywiście późnym wieczorem, żeby nie napisać nocą.W początkowym zamiarze miały być dodatkowo przełożone leśnymi owocami w żelu.Wiecie jak to jest, zawsze mam coś...
Z Hrabiną w kuchni
Ciasta i desery
,
Drożdżowe
,
Desery
,
Rogale
Puree z dyni (mus z dyni)
Jesień to najlepszy czas, aby delektować się dynią. Jednak jak wiadomo to warzywo sezonowe, więc najwyższa pora, żeby przygotować zapasy nie tylko na zimę. 15 kg dynię musiałam jakoś podzielić. Cześć dyni pokroiłam w kostkę i zwyczajnie zamroziłam. Z r...
Z Hrabiną w kuchni
Przetwory
,
Jesień
,
Dynia
Drożdżowe z makiem, śliwkami i figami
Tym razem mam dla Was ciasto drożdżowe z makiem, połączone z dodatkiem śliwek i fig. Przyznam, że bardzo lubię pracować z ciastem drożdżowym i chyba ono ze mną też :)A najbardziej lubię ten słodki zapach, który roznosi się po całym domu...i na ty...
Z Hrabiną w kuchni
Ciasta i desery
,
świąteczne
,
Ciasta
,
Drożdżowe
,
Mak
,
śliwki
,
Figi
Zupa - krem z dyni
Charakterystyczny struktura i smak dyni sprawia, że jest ona delikatna, a odpowiednio doprawiona nie będzie mdła w smaku. Moja jest nawet lekko ostra, ale my właśnie tak lubimy :)Obowiązkowa pozycja o tej porze roku!Składniki:ok.1 kg dyni (...
Z Hrabiną w kuchni
Dania obiadowe
,
Zupy
,
Marchew
,
Ziemniaki
,
Jesień
,
Dynia
,
Zupa -krem
Leczo z papryki i cukinii
Syte, jednogarnkowe i rozgrzewające danie- to pierwsze skojarzenie, które przychodzi mi na myśl. Co prawda tradycyjne węgierskie leczo przyrządzane jest z papryki i pomidorów, ale równie dobrze smakuje przygotowane z dodatkiem cukinii czy pieczarek.&nb...
Z Hrabiną w kuchni
Dania obiadowe
,
Dania mięsne
,
Papryka
,
Jednogarnkowe
,
Cukinia
,
Kuchnia węgierska
Lody waniliowe
Naturalne, bo domowe. Bez ulepszaczy smaku i konserwantów. Wystarczy kilka składników i maszynka do lodów
Z Hrabiną w kuchni
Desery
,
Lody
,
Wanilia
Galareta z kurczaka (z rosołu)
Zostają Wam udka z rosołu?Nic prostszego. W zaledwie kilka minut przyrządzicie galaretę drobiową z dodatkiem warzyw. Jedynie czas oczekiwanie, aby skonsumować danie może trochę dłużyć się.Sama często robię taką galaretę, sprawdza się na kolacje a...
Z Hrabiną w kuchni
Dania mięsne
,
Impreza
,
Przystawka
,
Jajka
,
Kurczak
Piszinger
Jeden z najprostszych deserów na całym świecie. Zajadają się nim ci mali i ci duzi.Dla mnie piszinger, czyli wafle przekładane masą przywołują dzieciństwo. Tym razem przygotowałam wersję dwukolorową na biszkoptach z dodatkiem chrupiących orzechów...
Z Hrabiną w kuchni
Ciasta i desery
,
Kakao
,
Orzechy
,
Bez pieczenia
,
Wafle
Pani Walewska (Pychotka)
Ciasto, które kryje się pod kilkoma nazwami -Pani Walewska, Pyszotka czy Pychotka-kaloryczne i trochę pracochłonne, ale zapewniam, że na jednym kawałku nie poprzestaniecie.Składniki:Ciasto:400 g mąki200 g masła lub margaryny150 g (szklanka)...
Z Hrabiną w kuchni
Ciasta i desery
,
Ciasta
,
Impreza
,
Orzechy
,
Kruche
,
Beza
Młode ziemniaki po śródziemnomorsku
Sprawdzą się na kolację a także na spotkanie w gronie znajomych. Możecie je podać na ciepło oraz na zimno jako sałatka np. do grillowanego mięsa. Danie najlepiej przygotować z malutkich ziemniaków, bo zdecydowanie lepiej będzie się prezentować aniżeli ...
Z Hrabiną w kuchni
Dania bezmięsne
,
Jednogarnkowe
,
Ziemniaki
,
Pomidory
,
Kuchnia śródziemnomorska
Tortilla ziemniaczana (tapas)
Tapas, czyli różnorodne, niewielkie i łatwe w przygotowaniu przekąski - rodem z Hiszpanii. Najczęściej są serwowane jako dodatek do piwa czy wina, ale niekiedy mogą stanowić treściwe i odżywcze jedzenie. Oczywiście zamiast kurczaka możecie dodać inny u...
Z Hrabiną w kuchni
Przystawka
,
Ziemniaki
,
Jajka
,
Kurczak
,
Kuchnia hiszpańska
Lekki tort śmietanowy z truskawkami
Lekki i delikatny torcik śmietanowy na bazie mascarpone z dodatkiem świeżych truskawek. Jeśli zastanawiacie się dlaczego wykorzystałam taką ciężką mąkę, od razu odpowiadam, że nie akurat nie miałam innej. Do biszkoptu oczywiście lepiej użyć mąki ...
Z Hrabiną w kuchni
Ciasta i desery
,
Ciasta
,
Truskawki
,
Serek mascarpone
Pancakes (pankejki)
Po chili con carne nadal pozostajemy w klimatach kuchni amerykańskiej. Tym razem pankejki, przepis który wypróbowałam już jakiś czas temu, ale dopiero teraz doczekał się zdjęć. Receptura na te pyszne, puszyste placuszki pochodzi z blogaPogotujmy....
Z Hrabiną w kuchni
Dania bezmięsne
,
Naleśniki
,
Kuchni amerykańska
,
śniadanie
Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym
Lekkie i wiosenne danie, przyrządzicie je w kilka minut. W sezonie szparagowym bardzo chętnie łączę je z makaronem, tworząc przeróżne wariacje smakowe. Po pierwsze to świetne połączenie a poza tym, jak powszechnie wiadomo szparagami długo się nie nacie...
Z Hrabiną w kuchni
Dania obiadowe
,
Makaron
,
Szparagi
1
2
3
Następna
→