Sos słodko-kwaśny, który idealnie łączy się z ryżem i kurczakiem to danie popularne niemal na całym świecie. Charakterystyczny smak, wykorzystywany przede wszystkim w wielu kuchniach orientalnych nie musi zmuszać nas do kupna gotowego produktu. Dziś po...
Dziś przepis na doskonały sos indyjski balti, który świetnie sprawdza się ze smażonym kurczakiem, jogurtem greckim, chlebkiem naan lub po prostu ryżem. Moc przypraw i aromatyczny kolektyw smaku – to z pewnością wyjątkowa kuchnia dla każdego z Was. Jako...
Kolejnym wśród włoskich makaronów jest cannelloni. Serwowany najczęściej z mięsem i sosem pomidorowym z dużą ilością włoskich ziół. I właśnie to danie przygotujemy sobie na dzisiaj. SKŁADNIKI: 0,5 kg mięsa mielonego Makaron cannelloni 50 dag sera żółt...
Kuchnia węgierska charakteryzuje się częstym wykorzystywaniem papryki najczęściej w postaci proszku. Węgrzy nie mają sobie równych pod kątem ilości potraw zawierających to warzywo, więc każda szanująca się gospodyni domowa rozpoczyna przygotowa...
Bifteki to świetna alternatywa dla polskich kotletów mielonych. Ich farsz w postaci sera feta w połączeniu z pitą, sałatką grecką, tzatzikami lub w mojej wersji ryżem z sosem pomidorowym to prawdziwa uczta dla podniebienia! SKŁADNIKI: 0,5 kg mi...
Dzisiaj coś z domowego podwórka. Fasolka, nazywana często po bretońsku to jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej i angielskich śniadań. SKŁADNIKI: 0,5 kg fasoli puszka krojonych pomidorów 2 liście laurowe 200/250 g kiełbasy 200 g boczku 3 ząb...
Po chwilowej przerwie wracamy do gotowania! Z tej okazji na tapet ląduje dzisiaj kolejne włoskie danie Lasagne. Smacznego! SKŁADNIKI: 200g makaronu lasagne sos boloński ( 0,5 kg mięsa mielonego, cebula, 2 ząbki czosnku, 500g krojonych pomidorów...
Dziś znów przenosimy się do kuchni włoskiej. Spaghetti Carbonara to popularne danie serwowane w Rzymie od połowy XX wieku. Bazuje na doskonałym połączeniu jajek, parmezanu, bekonu oraz czarnego pieprzu. Jednym słowem danie na każde podniebienie –...
Tłusty czwartek to dzień w którym nikt nie żałuje sobie łakoci. W najsłodszy dzień w roku zapominamy o dietach cud i kosztujemy wszystkiego, co znajduje się wokół. W tym roku wybór padł na faworki. SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki łyżka spirytusu lub octu 4 ...
Kuchnia orientalna pełna jest niesamowitych smaków. Wiele jej regionalnych odmian popularnych jest już niemal na całym świecie. Zamieńmy na chwilę naszą kuchnię w pekińską prowincję i przygotujmy chiński makaron z wołowiną. SKŁADNIKI: opakowanie makaro...
Dzisiaj coś bardziej wegetariańskiego. Placki z cukinii w bardzo eleganckim wydaniu. Enjoy! SKŁADNIKI: 1 cukinia (domyślnie dla dwóch osób) jajko 4 łyżki mąki cebula rozmaryn oregano słodka papryka sól i pieprz Sos: 3 łyżki śmietany 18% bazylia sok z c...
Myśląc o jakiejkolwiek zupie często z automatu przychodzi nam do głowy zupa pomidorowa. Przywołuje ona zapach dzieciństwa, rozgrzewa w zimne wieczory, a jej wyjątkowy smak sprawia, że niemal nigdy jej nie odmawiamy. A wszystko to za sprawą głównego skł...
Kentucky Fried Chicken to jedna z najpopularniejszych sieci serwujących kurczaki na świecie. Nie trzeba jednak ruszać się z domu, by przygotować sobie ten rodzaj kurczaka i zamienić na chwilę swoją kuchnię w królestwo Harlanda Sandersa. SKŁADNIKI: pier...
Dziś zademonstruję Wam jak przyrządzić popularne, kubańskie Mojito na bazie białego rumu. Jeśli marzycie o orzeźwiającym drinku z nutą kwaśno-słodko-miętowego smaku to z pewnością się nie zawiedziecie. Mojito zaspokoi najbardziej wytrawne podniebienie ...
Każdy z nas uwielbia kuchnię włoska. Zdobyła ona swoją popularność poprzez dużą ilość warzyw i niesamowity aromat przypraw takich jak oregano czy bazylia. Dziś pokażę Wam przepis najprostszy z możliwych, a więc Spaghetti Bolognese. To absolutny element...
Szukasz czegoś szybkiego na ząb? Dziś pokażę Wam w jak piekielnie prosty sposób można przygotować paprykę faszerowaną mięsem i serem fetą. SKŁADNIKI : 4 czerwone papryki woreczek ryżu 1 cebula 3 ząbki czosnku ok. 30 dag mięsa mielonego oliwa szczypta o...