Makaroniki orzechowe to inaczej tradycyjne bezy tylko tym razem o smaku orzechowym. Przepis na ciastka znalazłam w przepisie „Hortexu” wydane przez Krajową Agencję Wydawniczą – chyba początki lat ’80. Potrzebowałam czegoś szybkiego, łatwego i sło...
Tłusty czwartek już jutro. Ja piekę pączki w domu, bo lubię wiedzieć co jem, a po drugie nie kupię pączków bez cukru. Nie płaczę z tego powodu, bo domowe wypieki nie mają konkurencji i są dokładnie takie jak chcę aby były. Jeżeli Ty tez tak masz...
Faworki z mojego dzieciństwa, które jadałam z wielką przyjemnością, były robione z mąki białej jak śnieg, z dużą ilością jaj, cukru pudru i smażone bez litości w głębokim tłuszczu. Smakowały, oj smakowały i to bardzo. Na samo wspomnienie robi mi ...
Czekoladowe makaroniki to moja kolejna próba z tymi ślicznymi słodyczami. Kolor i smak zawdzięczają niewielkiej ilości kakao do tego krem z Nutellą.. pycha! temu nie da się oprzeć ;) Gotowe makaroniki dobrze jest schłodzić przed podaniem, tak naprawdę ...
Makaroniki były moim cukierniczym marzeniem już od dłuższego czasu. Więc próbowałam. i próbowałam za pierwszym razem było mi tak przykro, że nie wyszły, że odłożyłam na długo ten pomysł więc jeśli i Was to spotkało, mam dla Was pocieszen...
Kokosanki na białkach to najprostsze i najszybsze w przygotowaniu kokosanki kiedy na szybko chce się coś dobrego. Bazą na kokosanki jest masa bezowa, kokosanki po upieczenie troszkę twardnieją najlepsze są następnego dnia. Często po wypiekach pozostają...