Indyjska Kerala, przepiękny kolorowy stan, który kusi dostępem do morza, fantastyczną kulturą i, no właśnie,
The post Jedzenie w Kerali, czyli smaki południa Indii appeared first on Poproszę Dokładkę.
Od jakiegoś czasu zalegała u mnie w szafce paczka daktyli. Postanowiłam je wykorzystać i zrobić ciasto daktylowe bez dodawania białego cukru. Ciasto zrobiłam wg mojej ulubionej ostatnio metody pieczenia, czyli bez miksera. Jedynie potrzebny jest blend...
Laddu z tahini w wersji mojej siostry Oli, pierwszy raz jadłam laddu właśnie w jej wykonaniu Dodałam coś od siebie (Ola robiła wersję wegańską, a moje są na maśle), zamiast zwykłego cukru dałam kokosowy, dla wzmocnienia aromatu Smakują dość pod...
Kokosowe LadooOto przepis na cudowne, kokosowe słodkości prosto z Indii!Uwielbiam połączenie mleka i orzecha kokosowego!Te kuleczki po prostu rozpływają się w ustach!Są fajną alternatywą dla tych sklepowych, z dużą ilością dziwnych rzeczy w skład...
Laddu to jednen z najfajniejszych deserów na świecie!To małe indyjskie kuleczki z mąki besan (z ciecierzycy).Mąkę praży się przez co ma niezwykły smak, a cały dom wypełni się wspaniałym zapachem.Możesz dodać do ozdoby orzechy np. nerkowca lub migdały.L...
Już od dawna przymieszałam się do wypróbowania herbaty matcha w wypiekach. Jakiś czas temu zaopatrzyłam się w spory zapas i voila, przepis w końcu pojawia się na blogu Muszę przyznać, że nie jestem jak na razie do końca przekonana do matcha. To nie są ...
Scroll down for English Laddu to indyjskie słodycze, jedzone zwłaszcza podczas hinduskich świąt i uroczystości. Przygotowuje się je z mąki z ciecierzycy, semoliny lub mąki kokosowej i ghee (rodzaj masła), przypraw, bakalii i formuje się na kształt kulk...
Od dawna się zastanawiałam, jaki produkt z tych zdrowych okaże się tym, którym wzgardzę, znienawidzę i zaniecham wpuszczania do kuchni. Długo wynik był zerowy. Sądziłam już nawet, że mam tak zryty łeb, że wszystko co zdrowe lubię, że to podśw...