Przepisów na hummus w sieci co niemiara, ja wypróbowałam już kilka, trochę przy tym jak zawszekombinując. W ten sposób powstał np. hummus buraczany, który też bardzo polecam. Kiedyś wolałam wersję z mniejsza ilością cieciorki na rzecz pasty...
To ciasto to kolejny przykład kuchennej improwizacji. Ale jak to w takich przypadkach bywa,czasem danie robione od niechcenia, na zasadzie "a nóż coś z tego wyjdzie", okazuje się hitem. Mam nadzieję, że takim hitem będzie też la Was ten pla...
A dziś coś dla fanów masła orzechowego i orzechów: porządna dawka białka i zdrowego tłuszczuwczekoladowych kulkach mocy! Doskonale sprawdzą się po treningu, ale można je zabrać nawet do pracy czy szkoły albo potraktować jako słodkie "co nie...
To jeden z najprostszych, a jednocześnie najbardziej klasycznych pasztetów, jakie robiłam.Klasycznych, w sensie najbliższych oryginalnemu mięsnemu smakowi pasztetów. Idealnie smakuje zwłaszcza z ogórkiem kiszonym, ale możecie go z powodzeniem naf...
Lubicie ciasta na bazie kaszy jaglanej? Posmakował Wam mój jaglany snickers? A możeszukaciezdrowych i smacznych odpowiedników tradycyjnych wypieków, które można jeść całkowicie bezkarnie i zastąpić nimi np posiłek? Jeśli na którekolwiek z t...
Dzisiaj proponuję Wam klasykę w wegetariańskim, a przy tym bezzbożowym wydaniu,odpowiednim też dla osób na diecie ketogenicznej czy niskowęglowodanowej. Ja mój eksperyment z tą dietą już zakończyłam, uznając go za średnio udany, niemniej jednak n...
To jeden z tych przepisów, które powstają przez przypadek, pod wpływem nagłego impulsu i wefekcie całkowitej improwizacji! Nie miałam wielkich oczekiwań, dlatego nie zapisałam precyzyjnych dawek poszczególnych składników. A potem próbowałam ten p...
Miało w tym roku nie być mazurków, bo święta spędzam sama w domu, głównie pracując. Ale sięzłamałam i jest. A nawet są, bo zrobiłam dwa. Jak robić, to raz a porządnie, prawda? No trudno, najwyżej będę gruba, ale sama myśl o masie kajmakowej wywoł...
Chyba jestem już trochę nudna, bo ostatnio na mym stole i na blogu króluje niezmiennie szpinak zdodatkami serowymi w rozmaitych konfiguracjach: albo jest to quiche, albo lasagne, to znów naleśniki. Wszystko ostatnio w wersji bezzbożowej z dodatko...
Dziś kolejny z przepisów do wykonania w 15 minut. Tym razem zupa z brokułem w roli głównej. Tomoże nie najsmaczniejsze warzywo na zupę, jednak odpowiednio przyrządzone zapewni posiłek nie tylko sycący, ale też smaczny. Jedyne niezbędne składniki ...
Robiłam już parokrotnie wytrawne muffinki, głównie na bazie jajek, które stanowiły tam składnikpodstawowy. Tym razem stworzyłam coś na styku takich muffinek i zapiekanki/tarty czy francuskiej quiche. Wykorzystałam formę na mufiinki, robiąc najpie...
Takie dania lubię najbardziej - kiedy udaje się zrobić coś naprawdę smacznego niewielkim kosztem -i portfela, i czasu. A do tego nie użyć ani grama mąki, choćby tej najbardziej zdrowej. Jeszcze idealniej byłoby, gdyby dało się uniknąć nabiału, al...
Sernik "chodził" za mną już od kilku tygodni i w końcu... swoje wychodził. Miałam powstrzymywać się odsłodkiego aż do świąt, ale się złamałam i zrobiłam sobie święto już teraz. Czasem trzeba pozwolić sobie na odrobinę rozpusty, prawda? No więc ja...
Dzisiaj pomysł na bardzo prosty, acz niebanalny wcale obiad. Tym razem bez nabiału i jak zawsze,bez mięsa. Choć zatwardziały mięsożerca zjadł go i nie tylko nie narzekał, ale żałował, że nie ma więcej. Do wykonania tego dania nie potrzeba ani żad...
Dziś kolejny pomysł na wykorzystanie mąki z łubinu - będzie to pyszna tarta na kruchym spodzie. Wfarszu pierwsze skrzypce grają pieczarki, choć nie mniej ważną rolę w tej orkiestrze odgrywa również szpinak. W chórkach "produkują" się rozmaite ser...
Nieczęsto zdarza mi się powtarzać jakiś przepis, chyba że wymaga on poprawek i udoskonaleńprzedopublikowaniem. Czasem mam ochotę wrócić do jakiegoś przepisu, ale chęć eksperymentowania, sprawdzania rozmaitych znalezisk kulinarnych na ogół w...