Ostatnio dopadła mnie jesienna chandra. W domu zaczął się sezon na misia, czyli ciepły kocyk i gorąca herbata z miodem i cytryną. Chęci na jedzenie też jako takich nie ma, a jednak jeść coś trzeba. Postanowiłam zrobić sycącą zupę, kolorystycznie nawiązującą do liści za oknem.
Przepis na obiad dla bardzo głodnej 4-osobowej rodziny
1 duża cebula
5 ząbków czosnku
3 marchewki
pół selera
2 papryki
3 świeże pomidory
puszka pomidorów krojonych
150 g soczewicy czerwonej
500 g mięsa mielonego
1 łyżka oleju rzepakowego
1,5 l wody
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz, czerwona papryka do smaku
W dużym garnku na łyżce oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę i rozgnieciony czosnek. Następnie dodać kolejno wszystkie warzywa (oprócz pomidorów) pokrojone w kostkę - podsmażyć. Dodać mięso mielone. Następnie zalać wodą, dodać pomidory świeże i w puszce - pokrojone. Dodać koncentrat, przyprawy. Gotować do miękkości warzyw - około 40 minut. Dodać soczewicę czerwoną i gotować jeszcze 15 minut. Ważne by pamiętać żeby sól dodać na samym końcu inaczej soczewica będzie twarda.
100 ml gotowej zupy ma około 45 kalorii