Witajcie,
Zima, zima, zima. Na dworze szaro i buro, więc pomyślałam sobie, że dodam trochę kolorów przynajmniej w kuchni. W końcu jemy również oczami :) I wymyśliłam warzywny pasztet. Kolorowy, niskokaloryczny, zdrowy i bardzo uniwersalny. Smakuje zarówno na zimno jak i na ciepło w postaci dodatku do np. mięsa. A przy tym jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Zobaczcie :)
Składniki:
- 1 duży seler
- 3 spore marchewki
- 2 średnie cebule
- 2 średnie ziemniaki
- 2 jaja
- średni por
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy i łyżeczka kurkumy
Przygotowanie:
Warzywa obieram. Seler kroję na kilka mniejszych części i razem z marchwią i ziemniakami gotuję do miękkości. Do warzyw wrzucam liść laurowy, ziele angielskie i sól.
Cebulę i pora kroję w bardzo drobną kostkę, czosnek przeciskam i przekładam na patelnię, na której przysmażam nie na oleju tylko na wodzie. Wodę dolewam tak długo, aż cebula i por zrobią się zupełnie miękkie. W czasie duszenia dodaję kurkumę. Następnie gotowe przekładam do miski.
Ugotowane warzywa studzę, ścieram na tarce z drobnymi oczkami i dodaję do cebuli i pora. Wbijam jajka, doprawiam do smaku solą i pieprzem i mieszam na jednolitą masę.
Podłużną formę wykładam papierem do pieczenia, a następnie przekładam warzywa i wstawiam na nagrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekam przez godzinę. Następnie studzę i wkładam do lodówki.
Gotowe wygląda tak:
Smacznego!