Sos do mięsa. Do chleba. Do sałatek. Do makaronu. Do kaszy. Śmiem twierdzić, że uniwersalny. Zaskakuje smakiem. Niby wszyscy znamy natkę pietruszki, ale... w tej wersji jest o niebo lepsza :) Przepis pożyczyłam od Kingi Paruzel.
Składniki:
1 pęczek pietruszki
3 ząbki czosnku
60 g nasion słonecnzika
sok z 1/2 czytryny
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
170 ml oleju rzepakowego
Sposób pryzgotowania:
Natkę pietruszki umyj, oczyść z grubych gałązek i dokładnie osusz. Czosnek obierz.
Wszystkie składniki umieść w malakserze i zmiksuj na gładki sos.
Sos do mięsa. Do chleba. Do sałatek. Do makaronu. Do kaszy. Śmiem twierdzić, że uniwersalny. Zaskakuje smakiem.Niby wszyscy znamy natkę pietruszki, ale... w tej wersji jest o niebo lepsza :) Przepis pożyczyłam od Kingi Paruzel.Składniki:1 pęczek ...
Mojo Verde, zaraz obok Mojo Rojo, to najpopularniejszy sos na Wyspach Kanaryjskich. Ląduje na stole praktycznie do każdego posiłku. Najczęściej podaje się go do słonych ziemniaczków Papas Arrugadas, ale pasuje także do mięs czy ryb, a także maczania ps...
Mojo Verde, zaraz obok Mojo Rojo, to najpopularniejszy sos na Wyspach Kanaryjskich. Ląduje na stole praktycznie do każdego posiłku. Najczęściej podaje się go do słonych ziemniaczków Papas Arrugadas, ale pasuje także do mięs czy ryb, a także maczania ps...
Dawno nie było u nas ryby więc wraca ukochany łosoś a żeby nie było monotonnie i że niby ciągle jemy go ze szpinakiem to dziś sos koperkowo cytrynowy. Dodatkiem był makaron farfalle prościutko z weneckich kramów ;) Ech... Włochy są takie piękne i mają ...