Dania jednogarnkowe. Ktoś powinien dostać za nie odznaczenie ;) Szybkie, idealne po pracy, gdy spodziewamy się gości. Sprawdza się zawsze! :) Dziś polecam Wam wersję żeberkową ze słodką kapustą. Mniam!
Składniki:
2 cebule
1 kg kapusty słodkiej
2 łyżki ketchupu
2 łyżki miodu
4 łyżki oleju
żeberka
woda
liść laurowy
ziele angielskie
sól
pieprz
czerwona papryka
Sposób przygotowania:
Żeberka umyj, osusz i pokrój w paski. Podsmaż je na gorącym oleju (bez soli i pieprzu). Gdy się zetną, wrzuć na tę samą patelnię kapustę, podlej 1/2 szkl. wody, dodaj liść laurowy i ziele angielskie do smaku.
Cebule pokrój w kostkę i wymieszaj z ketchupem i miodem.
Podsmażone żeberka posól i popieprz. Obłóż je mieszaniną cebuli, ketchupu i miodu.
Do podgotowanej kapusty dodaj pokrojoną czerwoną paprykę. Wymieszaj.
W żaroodpornym naczyniu układaj kolejno: kapusta, żeberka, kapusta.
Wstaw do nagrzanego do 200 st. piekarnika i piecz ok. 60-70 minut.
ŻEBERKA W KAPUŚCIE NAJLEPSZY PRZEPIS tak przygotowane żeberka są idealnie wilgotne i idealnie łączą się ze smakiem kapusty z dodatkiem śliwek. Zapraszam do udostępniania i subskrybowania (wystarczy kliknąć tutaj: https://www.youtube.com...
My Blueberry Corner by "jagodzianka"
Żeberka w kapuście to proste danie z kuchni polskiej. Połączenie delikatnie kwaśnej kapusty z wieprzowymi żeberkami to kompozycja doskonała, zaczerpnięta Przeczytaj cały artykuł
Post Żeberka w k...
Żeberka duszone w białej kapuście, to jedno z naszych ulubionych dań. Owszem, danie to jest bardzo kaloryczne, ale smakuje wyśmienicie. U nas żeberka z kapustą duszone są w piwie, ale jak najbardziej można dusić je w bulionie mięsnym. My jednak zdecydo...
Smaczny przepis na żeberka, podane w młodej kapuście.Składniki:1 kg wędzonych żeberek,1 łyżka smalcu,1 cebula,2 główki młodej kapusty,sól do smaku,papryka mielona słodka do smaku.Składniki:Żeberka opłukać, pokroić i podsmażyć na smalcu, razem z pokrojo...
Większość osób przygotowujących żeberka z kapustą otacza żeberka kapustą z każdej strony. My żeberka układamy na kapuście. Takie są lepsze. Oczywiście naszym zdaniem. Również przechodzą smakiem kiszonej kapusty ale są przy tym pięknie opieczone i chrup...