Są przepisy, które odkurzamy raz w roku. Są dania, które jemy tylko raz w roku. Są smaki, na które czeka się cały rok.
Takim daniem jest wigilijna zupa rybna. Gotowana raz w roku. Idealna. Pachnąca świętami, choinką i cudowną wigilijną atmosferą.
Nie jedliście jeszcze? Koniecznie spróbujcie :)
Składniki:
- 2 głowy karpia
- 2 kręgosłupy karpia pozostałe po filetowaniu
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- mały seler
- biała część pora
- ziele angielskie
- pieprz czarny ziarnisty
- sól
- śmietana 30%
- sok z cytryny
Sposób przygotowania:
Głowy karpia dokładnie oczyść i wymyj. Razem z kręgosłupami, obranymi warzywami i przyprawami włóż do garnka i zalej zimną wodą. Gotuj pod przykryciem 40-50 minut. Po upływie tego czasu wyjmij warzywa i rybę i przelej zupę przez sito.
Powstały bulion postaw ponownie na ogniu i zakwaś do smaku sokiem z cytryny - zupa musi być kwaskowa. Całość zabiel śmietaną 30%.
W moim domu zupę rybną we wigilię podaje się z lanymi kluskami. Możesz ją również podać z ziemniakami lub makaronem gotowym.
Smacznego :)