Odkopuję dla Was zdjęcia dań, które przygotowywałam w minionym roku. Jakoś zabrakło mi determinacji, by je zamieścić na blogu. W sumie - nie wiem, dlaczego... Może potrzebowałam odpoczynku? Może inne sprawy pochłaniały mnie bardziej? Przepisy te zasługują jednak na to, by trafić na listę tych inspirujących. Tych, które gorąco Wam polecam.
Dziś przepis na ciasto marchewkowe. Wiem, niektórzy z Was już krzyczą: "znowu?!" Ale nic nie poradzę na to, że wiórków marchewkowych u nas pod dostatkiem ;) Każda wersja marchewkowego ciasta smakuje inaczej. Każda ma w sobie coś wyjątkowego. Ta również :)
Składniki:- 375 g wiórek z marchewki
- wiórki z 3 jabłek
- 1 banan
- sok z 1 cytryny
- 1,5 szkl. soku z pomarańczy
- 1 szkl. mleka roślinnego
- 4 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 1/2 szkl. wody
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 100 g mąki kokosowej
- 100 g mąki orkiszowej
- 150 g mąki ryżowej
- 70 g płatków migdałowych
- 100 g daktyli posiekanych w kostkę
- 100 g śliwek suszonych w paseczki
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cynamonu
- 1 łyżeczka suszonego imbiru
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzej do 180 st. z funkcją góra-dół. Blaszkę wysmaruj olejem roślinnym.
Siemię zalej wodą i odstaw.
W jednej misce wymieszaj marchewkę, jabłko, rozgniecionego banana, namoczone siemię, mleko, olej, sok z pomarańczy i cytryny. Całość dokładnie wymieszaj.
W drugim naczyniu wymieszaj mąki, płatki migdałowe, posiekane daktyle i śliwki, sodę, proszek oraz przyprawy.
Zawartość obu misek wymieszaj. Przełóż do przygotowanej foremki. Wstaw do piekarnika na 50-60 minut - do tzw. suchego patyczka.